Serverovny.cz/Fórum/Co dělat když se mi nepodaří obnovit data ze zálohy?

Co dělat když se mi nepodaří obnovit data ze zálohy?

Přemýšlím, co dělat, když se mi prostě nedaří obnovit moje důležitá data ze zálohy. Zkoušel jsem už snad všechno, co mě napadlo, ale pořád nic. Nejdřív jsem se snažil použít nástroje, které mám k dispozici na mém serveru, ale ta funkce obnovy se nějak zadrhla. Jestliže mám zálohu na externím disku, tak se mi taky nedaří ji pořádně načíst. Zkoušel jsem různé programy a dokonce i příkazový řádek, ale ani to nepomohlo. Co když ta záloha není úplně v pořádku, nebo jsem ji špatně vytvořil? Jak to vůbec zjistit? Mám strach, že přijdu o všechny své soubory a dokumenty. Co byste doporučili? Existují nějaké specifické postupy nebo tipy pro obnovení dat? Mohou být k dispozici nějaké specializované nástroje nebo služby, které by mi mohly pomoct? Bojím se, že jsem něco pokazil a teď už to nebude možné zachránit. Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Měli jste někdy situaci, kdy jste nedokázali obnovit data ze zálohy? Jak jste to vyřešili? Doufám, že mi pomůžete najít nějaké řešení nebo aspoň klid na duši v této frustrující situaci.

175 slov
1.8 minut čtení
11. 4. 2023
Pavel Janků

Když se ti nedaří obnovit data, tak je to fakt na nervy. Zkus pár základních věcí – nejdřív zkontroluj, jestli je ta záloha vůbec funkční. Můžeš to udělat tím, že ji zkusíš otevřít na jiném počítači nebo pomocí jiného programu. Někdy se stane, že záloha byla špatně vytvořená nebo se nějak poškodila. Pokud máš zálohu na externím disku, tak se ujisti, že disk funguje jak má a není tam nějaký problém se souborovým systémem.

Další možností je použít specializované nástroje na obnovu dat, třeba Recuva, EaseUS Data Recovery Wizard nebo něco podobného. Tyhle programy často dokážou zachránit i poškozené soubory nebo obnovit data ze ztracených oddílů. Když ani to nepomůže, možná by stálo za to obrátit se na profesionální služby pro obnovu dat. Sice to může být dražší, ale pokud jsou pro tebe ty soubory fakt důležité, tak to můžeš zvážit.

Jestli si nejsi jistý postupem při zálohování, tak si dej příště pozor a zkus pravidelně testovat obnovu dat ze záloh. Tak nebudeš mít takový stres, když se něco stane. Držím palce!

170 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Marcela Jedličková

Zkus se nejdřív zaměřit na to, jak jsi tu zálohu vytvořil. Jestli jsi ji dělal nějakým programem, tak se podívej, jestli to nebyla verze, co má nějaké problémy. Můžeš zkusit najít jiný software pro obnovu dat, třeba něco jako Recuva nebo EaseUS Data Recovery Wizard. Pokud máš zálohu na externím disku a ten disk pořádně nefunguje, může být problém s diskem sám o sobě. Zkus ho připojit k jinému počítači a uvidíš, jestli se ti podaří něco načíst. Možná bys měl zkontrolovat, jestli tam ty soubory vůbec jsou, nebo je už disk po smrti.

Pokud jsi udělal zálohu na cloud, tak se podívej do nastavení a zjisti, jestli tam není možnost obnovy starší verze. Ověř si taky integritu souborů – pokud byly špatně uloženy nebo přerušeny při zálohování, tak je můžeš mít poškozené.

Jestli ani tohle nepomůže, zkus hledat odbornou pomoc. Existují firmy, co se specializují na obnovu dat z poškozených nebo nedostupných médií. Může to být drahé, ale pokud jsou data opravdu důležitá, tak to může stát za to. V každém případě se snaž být v klidu a nevzdávej to hned.

180 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Rudolf Sedláček
Serverovny.cz/Články/Optimální konfigurace serveru
Vytváření zálohy a obnova dat na serveru: Praktické tipy pro správné nastaveníJak správně vytvořit zálohu a obnovit data na serveru. Praktické tipy, triky a doporučení pro efektivní zálohování.
1000 slov
10 minut čtení
30. 9. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky