Jak zabezpečit naše servery před hackery?
Nedávno jsme v naší firmě začali více přemýšlet o kybernetické bezpečnosti a obraně našich serverů. Každý den slyšíme o nových útocích hackerů, ransomwarech a dalších nebezpečích, které číhají na naše data. Mám pocit, že se kolem nás vyrojila spousta informací o tom, jak zabezpečit servery, ale já jsem z toho trochu zmatený. Jaké jsou vlastně základní kroky, které bych měl podniknout pro zabezpečení našich serverů? Myslím tím nejen ochranu před vnějšími útoky, ale i interními hrozbami. Je třeba investovat do nějakého speciálního softwaru, nebo stačí dodržovat nějaké osvědčené postupy? Co třeba firewall, antivir nebo šifrování? A co pravidelné aktualizace – jak moc jsou důležité? Měl bych mít také nějakou zálohu dat na jiném místě? A co třeba monitorování sítě – je to nutnost? Jak často bych měl provádět bezpečnostní audity? Zajímá mě i to, jestli byste doporučili nějaké konkrétní nástroje nebo technologie, které opravdu fungují a pomáhají chránit servery. Něco, co by mohlo být užitečné pro někoho, kdo s tímto tématem teprve začíná. Budu rád za jakékoli tipy nebo rady od zkušenějších kolegů v oblasti správy serverů. Díky!