Co všechno musím zvážit při výběru serverové architektury pro svou firmu?
Když přemýšlím o tom, jakou serverovou architekturu zvolit pro svou firmu, mám v hlavě spoustu otázek. Jaké faktory jsou vlastně nejdůležitější? Měl bych se zaměřit na výkon serveru, nebo je důležitější škálovatelnost? Co třeba bezpečnost? Jak zajistit, že naše data budou chráněná a že se k nim nedostanou neautorizované osoby? A co dostupnost – jaké úrovně provozuschopnosti bych měl mít na paměti? Zvažoval jsem různé typy architektur, jako jsou on-premises servery versus cloudové řešení. Je cloud lepší volba, pokud jde o flexibilitu a úsporu nákladů? Nebo je pro nás lepší investice do fyzických serverů, které si můžeme spravovat sami?
Dále mě zajímá, jaké technologie by měly být součástí naší serverové infrastruktury. Měli bychom používat virtualizaci? Jaké aplikace a software plánujeme provozovat a jak to ovlivňuje naše rozhodnutí o architektuře? Co výkon - potřebujeme vysoký výkon pro náročné aplikace nebo nám stačí něco skromnějšího?
Dalším důležitým aspektem je také rozpočet. Jak moc jsme ochotni investovat do serverové infrastruktury a jak to ovlivní naše budoucí možnosti expanze? A co technická podpora - jaký typ podpory bychom měli očekávat od dodavatelů?
Nezapomínejme ani na údržbu a aktualizace - jak často budeme muset servery aktualizovat a jaký tým bude zajišťovat jejich správu?
Myslím, že je toho opravdu hodně k zamyšlení. Jaké máte zkušenosti s výběrem serverové architektury pro vaši firmu? Co byste doporučili zvážit jako první?