Může server fungovat s běžnou RAM nebo musím mít speciální typ?
Přemýšlím, jestli je možné použít normální RAM, co mám doma, pro stavbu serveru, nebo jestli potřebuji něco speciálního. Mám pár modulů DDR4, které jsem vyndal z mého starého počítače a nevím, jestli by to vůbec šlo. Vlastně jsem slyšel, že u serverů je důležitá stabilita a spolehlivost paměti, tak se ptám, jestli tyhle běžné moduly zvládnou tu zátěž. Někde jsem se dočetl, že servery obvykle používají ECC RAM pro detekci chyb, takže bych chtěl vědět, jestli je to fakt nutnost. Jak je to vlastně s kompatibilitou? Pokud bych dal tyhle běžné moduly do serverové desky, nebude to mít žádný vliv na výkon nebo stabilitu? Je pravda, že pokud používám normální RAM, tak můžu mít problémy s tím, že například pokud server spadne kvůli nějaké chybě v paměti, tak to může být kvůli tomu? Také by mě zajímalo, jaké jsou rozdíly mezi běžnou RAM a tou speciální pro servery. Je to jen o té chybové korekci nebo jde i o rychlost a latenci? A co když bych chtěl postavit domácí server na hraní her nebo pro testování? Myslíte si, že by to mělo vliv na výkon nebo stabilitu systému? Nebo je to všechno jenom marketingový trik výrobců serverových komponentů? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale rád bych měl jasnější představu o tom, co je potřeba a jestli mohu použít to, co už mám.