Co potřebuji k automatizaci správy serverů?
Zajímalo by mě, co všechno je potřeba pro to, abych mohl efektivně automatizovat správu svých serverů. Mám doma pár virtuálních strojů a už mě unavuje neustále se přihlašovat do každého z nich a provádět ruční údržbu nebo konfiguraci. Slyšel jsem, že existují různé nástroje a skripty, které to mohou usnadnit, ale moc nevím, kde začít. Jaké programy nebo platformy bych měl zvážit? Je lepší jít do nějakého open-source řešení, nebo se vyplatí investovat do komerčního softwaru? A co třeba cloudové služby? Rozhodně chci mít možnost mít přehled o všech serverech na jednom místě a ideálně spoustu rutinních úkolů zvládat automaticky. Je nutné mít nějaké speciální dovednosti v programování nebo scriptování, abych mohl něco takového nastavit? Mám také obavy o bezpečnost – jak zabezpečit prostředí, když začnu používat tyto automatizační nástroje? Jestli někdo máte zkušenosti, prosím podělte se o tipy na nástroje, které vám fungují, nebo klidně i o nějaké příběhy, jak jste s automatizací začínali. Co byste doporučili jako první kroky pro někoho, kdo chce s automatizací správy serverů začít?