Serverovny.cz/Fórum/Co všechno bych měl sledovat na svém serveru?

Co všechno bych měl sledovat na svém serveru?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně správy serveru. Jsem relativně nový v oblasti administrace a snažím se zjistit, co všechno bych měl průběžně sledovat na svém serveru, abych měl jistotu, že všechno funguje jak má. Ať už jde o výkon, bezpečnost nebo různé služby, které běží. Chápu, že je důležité sledovat využití procesoru, paměti a disku, ale to je jen část toho, co mě zajímá. Jaké další metriky nebo logy byste doporučili pravidelně kontrolovat? Například nevím, zda se soustředit na síťový provoz nebo nějaké specifické aplikace, které mám nainstalované. Taky by mě zajímalo, jaké nástroje a softwarové řešení používáte pro monitoring serverů? Existují nějaké tipy nebo triky, které by pomohly zefektivnit tento proces? A co zálohování dat? Je potřeba ho sledovat nějakým specifickým způsobem? Všechny tyto věci mi připadají jako důležité, ale jsem trošku ztracený v tom, co všechno bych měl mít na paměti. Díky za jakoukoliv radu a zkušenosti!

150 slov
1.5 minut čtení
4. 4. 2024
Dominik Pícha

Takže, co sledovat na serveru? Určitě začni s výkonem – CPU, RAM a disk jsou základ. Pak si dej pozor na síťový provoz, aby ti to nevytěžovalo připojení. Logy jsou taky důležitý, sleduj systémový logy, aplikační logy a bezpečnostní logy. Měl bys vědět, co se na serveru děje. Zálohování dat je klíčový – nastav si pravidelný zálohy a kontroluj jejich úspěšnost. Jaké nástroje? Zkus třeba Grafana pro vizualizaci metrik nebo Prometheus pro monitoring. Na logy se hodí ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana). Taky se neboj automatizace – skripty ti můžou pomoct s pravidelným kontrolem. Jo a nezapomeň na aktualizace software, to je zásadní pro bezpečnost. Drž se toho a server by měl být v pohodě.

115 slov
1.2 minut čtení
12. 6. 2023
Ivana Hrochová

Je dobrý, že se snažíš mít přehled o svém serveru. Kromě CPU, RAM a disku bys měl sledovat i síťový provoz, aby ses ujistil, že není nějaký neobvyklý traffic, třeba DDOS útoky nebo něco podobného. Logy jsou taky dost důležitý – sleduj systémový log, aplikační logy a případně i logy webového serveru, pokud tam máš nějaké služby běžící. Také bys měl mít přehled o dostupnosti služeb, co máš nainstalované – jestli ti běží databáze nebo webový server a kontrolovat jejich zdraví. Zálohy bys měl mít automatizované a pravidelně ověřovat, že se ti dají v případě potřeby obnovit. Na monitoring můžeš zkusit nástroje jako Grafana pro vizualizaci dat nebo Prometheus na shromažďování metrik. Pokud jsi pokročilejší, můžeš zkusit i ELK stack na analýzu logů. Důležité je to udělat tak, abys nemusel každý den vše kontrolovat ručně, takže automatizace a notifikace jsou klíčové. Všechny tyhle věci ti pomůžou mít server v pořádku a s menším rizikem výpadků.

155 slov
1.6 minut čtení
1. 4. 2023
Karel Dubský
Serverovny.cz/Články/DevOps a servery
Monitoring serverů s DevOps: Nástroje a strategie pro efektivní dohledČlánek se zaměřuje na nejlepší praktiky a nástroje pro monitoring serverů v prostředí DevOps, včetně tipů, jak optimalizovat výkon a zabezpečení.
1000 slov
10 minut čtení
12. 10. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky