Serverovny.cz/Fórum/Jaké úložiště je lepší pro databáze, SSD nebo HDD?

Jaké úložiště je lepší pro databáze, SSD nebo HDD?

Zajímalo by mě, co je vlastně lepší, když se rozhodujeme, zda použít SSD nebo HDD pro naše databáze. Slyšel jsem, že SSD jsou rychlejší, což by mohlo znamenat, že aplikace fungují lépe a celkově je to efektivnější. Na druhou stranu, HDD mají větší kapacitu za nižší cenu, takže se to může vyplatit, pokud potřebujeme hodně místa a výkon není až tak kritický. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou typů úložišť? Jak moc ovlivňuje rychlost přístupu k datům výkon databázového serveru? Například, jestli mám webovou aplikaci s častými dotazy do databáze, pomůže mi investice do SSD výrazně zrychlit odezvu? A co životnost těchto disků? Je pravda, že SSD se opotřebovávají rychleji než HDD? Taky bych chtěl vědět, jestli se to nějak liší podle toho, o jaký typ databáze jde – třeba SQL versus NoSQL. Měli byste nějaké tipy na to, jak se rozhodnout mezi těmito dvěma možnostmi? Jaké zkušenosti máte vy sami s provozováním databází na SSD versus HDD? Díky za každé info!

163 slov
1.6 minut čtení
23. 12. 2022
Jindřich Trnka

Pokud jde o úložiště pro databáze, SSD určitě vychází lépe než HDD. Hlavní výhodou SSD je rychlost – mají mnohem nižší latenci a větší propustnost, což se hodí, pokud máš aplikaci s častými dotazy. Odezva se zlepší, když investuješ do SSD, zvlášť pokud máš velké objemy dat nebo vysokou návštěvnost. Na druhou stranu, HDD jsou levnější a nabízí víc místa za méně peněz, takže pokud ti výkon moc nejde a potřebuješ spíš kapacitu, můžeš zvážit HDD.

Životnost SSD je trochu diskutabilní. Sice mají omezený počet zápisů, ale moderní SSD už to zvládají docela dobře. HDD jsou zase náchylnější k mechanickému poškození. Jinak co se týče databází, SQL vs NoSQL – obě těží z rychlosti SSD, ale u NoSQL může být výkon ještě výraznější díky jejich architektuře.

Tip? Než se rozhodneš, zvaž, jaký typ databáze používáš, jaké máš objemy dat a jak důležitá je pro tebe rychlost přístupu k těm datům. Osobně bych šel do SSD, pokud mám rozpočet a potřebuji výkon.

159 slov
1.6 minut čtení
15. 2. 2024
Lukáš Vacek

Tak hele, já osobně bych šel určitě do SSD, pokud chceš mít rychlost a lepší výkon. Ty dotazy do databáze se fakt zrychlí, protože SSD mají mnohem nižší latenci než HDD. To znamená, že když tvoje aplikace potřebuje data, tak je dostane rychleji, což se hodí hlavně u webovek s častými dotazy.

Jasně, HDD jsou levnější a mají větší kapacitu, ale pokud jsi na něčem, co potřebuješ mít pořád online a rychlé, tak SSD vyhrává. Co se týče životnosti, jo, SSD se opotřebovávají rychleji kvůli tomu zapisování a mazání dat, ale dneska už mají většina SSD dost slušnou životnost a většinou vydrží dost dlouho.

Typ databáze taky hraje roli – SQL a NoSQL by měly mít prospěch z rychlosti SSD, ale třeba u hodně velkých datových sad můžeš zvážit hybridní přístup (SSD na aktivní data a HDD na archivy).

Tip? Pokud máš rozpočet, jdi do SSD. Když se snažíš ušetřit a kapacita je pro tebe důležitější než výkon, tak zvaž HDD. Ale pokud ti jde o tu odezvu v aplikaci, bude to znát.

171 slov
1.7 minut čtení
1. 5. 2024
Matěj Ryba

No, SSD určitě nabídne mnohem rychlejší přístup k datům než HDD. To je fakt, co se nedá popřít. Pokud máš webovku, co dělá spoustu dotazů, SSD ti výrazně zrychlí odezvu. Všechno bude šlapat lépe, protože čtení a zápis jsou u SSD skoro instantní. Na druhou stranu, jak říkáš, HDD mají lepší cenu za GB, takže pokud ti jde hlavně o prostor a ne tak moc o výkon, můžeš zvážit i tuhle variantu. Navíc životnost SSD se může zkrátit kvůli opotřebení – záleží hodně na tom, kolik dat na ně hážeš. S NoSQL databázema to může být podobné jako s SQL – rychlost SSD ti pomůže u obojího, ale záleží na konkrétním použití a objemu dat. Takže jestli chceš dlouhodobě stabilní výkon a můžeš si dovolit investici do SSD, jdi do toho. Jinak pro archivaci nebo méně náročné aplikace klidně zůstaň u HDD.

142 slov
1.4 minut čtení
23. 6. 2023
Radka Hrušková
Serverovny.cz/Články/Hardware pro servery
Jak zvolit optimální úložiště pro server: SSD vs. HDDPorovnání výhod a nevýhod SSD a HDD v kontextu serverové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
5. 3. 2022
RNDr. Pavel Horák, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky