Přenos operačního systému na nový server bez ztráty dat
Potřebuji se zeptat, jakým způsobem mohu přenést svůj stávající operační systém na nový server, aniž bych přišel o nějaká data. Mám na mysli, že mám spoustu důležitých souborů a aplikací na starém serveru, které prostě nemohu ztratit. Zvažoval jsem několik možností, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší. Měl jsem na mysli nějaké nástroje pro klonování disků nebo zálohování, ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje a jestli to bude fungovat i pro můj konkrétní případ. Je lepší použít nějaký software jako Acronis nebo Clonezilla? Nebo mám raději zálohovat všechno ručně a pak udělat čistou instalaci operačního systému na novém serveru? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? A co když se něco pokazí během procesu přenosu? Jak to vyřešit? Taky bych rád věděl, jestli je nutné mít stejnou verzi operačního systému na novém serveru jako na tom starém, nebo můžu přejít na novější verzi. A co hardware? Je potřeba mít podobné komponenty na novém serveru, nebo to není tak důležité? Pokud má někdo zkušenosti s tímto procesem, budu vděčný za jakékoliv tipy a rady. Děkuju!