Co vybrat: Linux nebo Windows Server pro webhosting?
Uvažuju o tom, že bych chtěl spustit svůj vlastní webhosting a nevím, co si vybrat. Mám na výběr mezi Linuxem a Windows Serverem, ale vůbec si nejsem jistý, co by bylo lepší pro moje potřeby. Mám nějaké zkušenosti s oběma systémy, ale nikdy jsem na nich nedělal něco takového jako hosting. Zajímalo by mě, jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto systémů v kontextu hostování webových stránek. Co se týče výkonu, stability a bezpečnosti, který z těchto operačních systémů je lepší volba? A taky bych chtěl vědět, jak je to s podporou různých technologií. Například jak je to s PHP a MySQL na Linuxu ve srovnání s Windows? Je pravda, že Linux je levnější na provoz a správa serveru je snazší díky otevřenému zdroji? Jak je to s uživatelským rozhraním? Je Windows Server intuitivnější pro začátečníky? A co podpora komerčních aplikací? Jestli bych chtěl hostit něco jako ASP.NET, bude pro mě Windows lepší volba? Jaký mají vliv na výkon serveru a celkovou uživatelskou zkušenost? Jsem docela zmatený tím vším a budu rád za vaše názory nebo osobní zkušenosti. Děkuji.