Jak mohu zrychlit dotazy v MySQL databázi?
Už nějakou dobu se snažím optimalizovat svoji MySQL databázi, protože jsem si všiml, že dotazy trvají déle, než by měly. Nepamatuju si, kdy přesně to začalo, ale teď je to docela frustrující. Mám tam několik tabulek, které jsou propojené a když spouštím nějaké složitější dotazy, tak to prostě trvá věčnost. Zkoušel jsem různé možnosti jako indexy a změny v struktuře tabulek, ale výsledek není takový, jaký bych chtěl. Vím, že existují způsoby, jak zrychlit dotazy, ale nevím kde začít. Je lepší se zaměřit na úpravy SQL dotazů samotných nebo se podívat na nastavení serveru? Jaké techniky používáte pro optimalizaci výkonu? Někdo mi říkal o EXPLAIN příkazu, ale moc tomu nerozumím. Pomohlo by mi, kdybych měl konkrétní příklady toho, co mohu udělat. Kde bych měl hledat chyby nebo co bych mohl zlepšit? Dává smysl zredukovat objem dat ve výběrech? Chtěl bych slyšet vaše názory a doporučení na konkrétní kroky k dosažení rychlejších dotazů. Jaké jsou nejlepší praktiky pro MySQL optimalizaci a co vše by mělo být na paměti při návrhu databázového schématu? Děkuji všem za jakoukoliv radu.