Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje na sledování výkonu serverů?

Jaké jsou nejlepší nástroje na sledování výkonu serverů?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jestli byste mi mohli doporučit nějaké jednoduché řešení na sledování výkonu serverů. Mám na mysli něco, co by mi pomohlo udržet přehled o tom, jak moje servery fungují. Nejlépe něco s přehledným rozhraním, ideálně bez nutnosti složitého nastavování, protože nejsem úplně technický typ a nechci strávit hodiny konfigurací. Zajímalo by mě, jestli existují bezplatné nástroje nebo alespoň ty s rozumnou cenou, které by se daly dobře používat i pro menší projekty. Také bych ocenil, kdybyste mohli zmínit něco o tom, jaké metriky bych měl sledovat. Myslím tím například využití CPU, paměti, zátěž disku a takové ty základní věci. Ještě lepší by bylo, kdyby to umělo posílat upozornění v případě nějakých problémů nebo když něco nefunguje tak, jak má. Možná máte zkušenosti s konkrétními aplikacemi nebo službami? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení. Díky moc za pomoc!

143 slov
1.4 minut čtení
29. 4. 2024
Elena Malíková

Tak já můžu doporučit pár nástrojů, co používám na sledování výkonu serverů. Zkus třeba Netdata, je to free a fakt jednoduchý na instalaci. Ukazuje ti v reálném čase využití CPU, RAM, disk a další věci. Rozhraní je přehledný, takže se v tom neztratíš. Pak je tu Prometheus s Grafana, ale to už je trochu víc práce s nastavením. Na menší projekty bych šel určitě do toho Netdata nebo Zabbix, i když ten je taky víc zaměřenej na monitoring, ale dá se to nastavit tak, aby to posílalo upozornění na problémy. Sleduj hlavně CPU load, memory usage, disk I/O a síťovou aktivitu. Upozornění jsou super věc, když něco spadne nebo se zablokuje. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Věra Řezníková

Jasně, sledování serverů je důležitý, takže pár tipů. Zkus třeba Grafana s Prometheusem, to je super kombinace, i když to může být trošku technické. Ale má to fakt pěkný dashboardy a spoustu metrik, co potřebuješ – CPU, RAM, disk a tak. Pak je tu Zabbix, ten je taky hodně populární a má dobré upozornění, což se hodí. Pro jednodušší řešení zkus UptimeRobot, ten ti hezky monitoruje uptime a posílá alerty, když je něco špatně. Nezapomeň sledovat i síťovou zátěž a teplotu serveru, to se ti může vyplatit. Jo a pokud jsi spíš na něco jednoduchýho, tak třeba Netdata by mohlo fungovat. Má to v sobě dost funkcí bez nutnosti složitýho nastavování. Tak snad ti to pomůže!

116 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Božena Janoušková
Serverovny.cz/Články/Serverové sledování
Nejlepší Nástroje pro Real-Time Monitoring Serverových AplikacíPřehled efektivních nástrojů pro sledování výkonu serverových aplikací v reálném čase, které pomáhají optimalizovat provoz a zvyšovat spokojenost uživ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 1. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky