Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit monitorování serveru v AWS?

Jak nastavit monitorování serveru v AWS?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně monitorování serverů v AWS. Mám na starosti několik instancí EC2 a jsem si vědom, že je důležité mít přehled o tom, co se na nich děje. Jenže nevím, jak začít s tím monitorováním. Existují nějaké nástroje přímo od AWS, které by mi mohly pomoci? Slyšel jsem něco o CloudWatch, ale nejsem si jistý, jak přesně to funguje a co všechno to umí. Jaké metriky bych měl sledovat? Je třeba něco speciálního nastavovat nebo se všechno spustí automaticky? A co alarmy? Jak je mohu nastavit, aby mi dávaly vědět v případě problémů? Taky by mě zajímalo, jestli je možné sledovat i další služby jako RDS nebo S3. Vím, že AWS nabízí různé možnosti pro sběr a analýzu dat, ale trošku se v tom ztrácím a rád bych měl nějaký základní přehled o tom, jak na to. Díky moc za jakékoli rady a tipy!

151 slov
1.5 minut čtení
9. 9. 2023
Antonín Kopecký

Monitorování serverů na AWS je fakt důležitý a CloudWatch je přesně to, co potřebuješ. Funguje to tak, že sbírá metriky z EC2 instancí, jako jsou CPU využití, diskové I/O a síťový provoz. Většina těchto metrik se zapne automaticky, ale můžeš si přidat i vlastní, pokud potřebuješ něco specifického. S alarmy to funguje tak, že si nastavíš prahové hodnoty pro ty metriky a když se něco překročí, dostaneš notifikaci. Můžeš to propojit s SNS (Simple Notification Service), takže ti pošle e-mail nebo SMS. Co se týče dalších služeb jako RDS nebo S3, CloudWatch to podporuje taky, takže můžeš sledovat výkon databáze nebo prostor na S3. Takže doporučuju začít s CloudWatch a prozkoumat, co všechno ti nabízí.

115 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Antonín Vobořil

CloudWatch je fakt to nejlepší, co můžeš použít pro monitorování EC2 instancí. V podstatě ti to automaticky sbírá metriky jako CPU využití, paměť, disk I/O a síťový provoz. Nemusíš nic moc nastavovat, většina se spustí sama hned po vytvoření instance. Ale pokud chceš sledovat víc specifické věci, třeba paměť, tak budeš muset nasadit agent CloudWatch, což není žádná věda.

Co se alarmů týče, to je super funkce! Můžeš nastavit alarmy na jakoukoli metriku, co tě zajímá, třeba když CPU překročí 80 %. Pak ti to může poslat e-mail nebo spustit nějakou automatickou akci.

A jasně, monitorovat můžeš i RDS a S3. RDS má svoje metriky jako latence a throughput a S3 zase sleduje požadavky a latenci. Všechno se zobrazuje v CloudWatch, takže máš to hezky pohromadě. Doporučuji projít si dokumentaci AWS k CloudWatch, tam najdeš i příklady a tipy na nastavení. Hlavně nenechávej nic bez dozoru, to se nevyplácí.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Oldřich Krejčík
Serverovny.cz/Články/Serverové sledování
Tipy na optimalizaci serverového monitoringu pro cloudová prostředíPraktické rady a tipy, jak přizpůsobit monitoring serverů pro cloudové služby a infrastrukturu. Objevte efektivní strategie a osvědčené metody pro zaj...
1000 slov
10 minut čtení
27. 8. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky