Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu nastavit sledování chyb na svém serveru?

Jak mohu nastavit sledování chyb na svém serveru?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení sledování chyb na mém serveru. Mám VPS a v poslední době se mi stává, že občas dojde k nějakým chybám, které si nejsem schopen vysvětlit. Vím, že existují různé nástroje a metody, jak sledovat a logovat chyby, ale jsem v tomhle naprosto zelený. Můžete mi prosím říct, jaké kroky bych měl podniknout, abych mohl efektivně sledovat chyby na serveru? Co všechno bych měl mít nastavené a jaké nástroje byste doporučili? Zajímá mě také, jestli je potřeba něco speciálního pro různé typy serverů jako třeba Apache nebo Nginx, nebo jestli se to dá udělat univerzálně. A co takhle notifikace? Existují nějaké způsoby, jak mě okamžitě informovat o chybách, které se na serveru objeví? Omlouvám se za tolik otázek, ale potřebuju to nastavit co nejdřív a chtěl bych mít jistotu, že nic nezapomenu. Děkuju všem za rady!

142 slov
1.4 minut čtení
15. 6. 2023
Jindřiška Holušová

Tyjo, to je dost důležité, mít sledování chyb na serveru. Jestli máš VPS, tak bych začal tím, že se podíváš na logy, co už máš. Třeba Apache nebo Nginx mají svoje logy s chybama, takže je dobrý je si projít. Můžeš je najít obvykle v /var/log/apache2/error.log nebo /var/log/nginx/error.log.

Pak doporučuji nastavit nějaký monitoring. Například použít nástroje jako Prometheus pro sběr metrik a Grafana pro vizualizaci. Je to dost užitečný a můžeš si nastavit vlastní alerty. Nebo zkusit něco jednoduššího jako Uptime Robot nebo New Relic.

Co se notifikací týče, tak hodně lidí používá Slack nebo Telegram pro upozornění na chyby. Můžeš si napsat skript, co ti pošle zprávu pokaždé, když se objeví něco závažnýho v logách. Taky se podívej na Sentry, ten dokáže sledovat chyby v reálném čase a posílat ti notifikace.

Takže shrnutí: zkontroluj logy, nastav monitoring a notifikace. Určitě to pomůže.

140 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2024
Anna Tomešová

Pokud chceš sledovat chyby na svém serveru, doporučuji začít s logováním. Pro Apache se můžeš podívat do souboru error.log, ten většinou obsahuje všechny chybové hlášky. U Nginx je to podobný, má taky svůj error.log. Takže první krok je ověřit, že tyto logy jsou aktivní a zaznamenávají chyby.

Dobrý nápad je použít nějaký monitorovací nástroj jako je Prometheus nebo Grafana. Ty ti umožní sledovat výkon a chyby v reálném čase a můžeš si nastavit různý metriky. Na notifikace můžeš použít třeba Slack nebo emaily, když něco nefunguje jak má.

Pokud používáš PHP, tak je fajn zapnout error reporting v konfiguračním souboru php.ini. Můžeš tam nastavit, jaké úrovně chyb chceš logovat. Je dobré mít i nějaký systém pro analýzu logů jako je ELK stack (Elasticsearch, Logstash, Kibana), to ti pomůže lépe vidět vzory a trendy v chybách.

Celkově je důležitý mít dobré zálohování a pravidelně kontrolovat logy, aby ses vyhnul větším problémům v budoucnosti.

150 slov
1.5 minut čtení
26. 10. 2024
Zdeněk Hrdý
Serverovny.cz/Články/Serverové sledování
Průvodce protokoly pro efektivní sledování chyb a událostí na serverechV tomto článku si ukážeme, jak správně používat logy pro monitoring a diagnostiku problémů spojených se servery. Představíme klíčové protokoly, nejlep...
1000 slov
10 minut čtení
1. 8. 2022
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky