Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje použít pro sledování výkonu serveru?

Jaké nástroje použít pro sledování výkonu serveru?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně sledování výkonu serveru. Vím, že je důležité mít přehled o tom, jak si server vede, ale v tom množství různých nástrojů a aplikací se začínám ztrácet. Zajímalo by mě, jaké konkrétní nástroje používáte vy pro sledování výkonu serverů? Mám na mysli něco, co mi pomůže monitorovat CPU, RAM, diskový prostor a další faktory, které mohou ovlivnit chod serveru. Slyšel jsem o několika možnostech jako je Zabbix nebo Nagios, ale nejsem si jistý, jestli jsou to ty nejlepší volby. Jaké máte zkušenosti s těmito nebo jinými nástroji? Je lepší použít nějaký open-source software nebo raději investovat do placených řešení? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, co funguje a co ne. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké jednoduché nástroje, které by byly vhodné pro začátečníky, kteří teprve zkouší nastavit monitoring svých serverů. Díky za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
29. 10. 2024
Adam Dvořák

Tak já k tomu řeknu pár slov. Zabbix a Nagios jsou fajn, ale můžou být trochu složitý na nastavení, zvlášť pro začátečníky. Pokud chceš něco jednoduššího, zkus třeba Prometheus nebo Grafana, ty se hodně používají a jejich kombinace je fakt silná pro vizualizaci. Mě osobně se líbí i Netdata, je to super jednoduché na instalaci a ukáže ti všechno v reálném čase. Co se týká open-source vs placený řešení, pokud nemáš moc peněz, tak open-source je dobrá volba, ale pokud plánuješ větší projekt nebo potřebuješ podporu, tak se vyplatí investovat do placenýho softwaru jako třeba Datadog nebo New Relic. Je to o tom, co všechno od monitoringu očekáváš a kolik jsi ochotnej do toho dát. Takže doporučuji zkusit pár různých nástrojů a uvidíš, co ti sedne nejlíp.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hladík

Sledování výkonu serveru je fakt důležitý. Zabbix a Nagios jsou dobré volby, ale mohou být trochu složité na začátek. Doporučil bych se podívat na Grafana a Prometheus, to je skvělá kombinace a hodně lidí ji používá. Další možnost je třeba Netdata, což je super jednoduché a rychlé na nastavení. Pro začátečníky je taky fajn hned vidět vizualizaci. Pokud bys chtěl něco placeného, tak třeba Datadog nebo New Relic jsou skvělé, ale dají se dost draze zaplatit. Na open-source se docela šetří a udržuje lépe, ale musím říct, že časem si na to člověk zvykne. Měj na paměti, že důležitý je mít monitorování i alerty nastavené, aby ses dozvěděl o problémech včas. Každý nástroj má svoje pro a proti, tak si vyber to, co ti sedí nejvíc.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Havlíček
Serverovny.cz/Články/Serverová architektura
Optimalizace výkonu serverové infrastruktury: Klíčové techniky a nástrojeProzkoumejte klíčové techniky a nástroje pro optimalizaci výkonu serverové infrastruktury. Tento článek nabízí přehled různých metod, jak zlepšit výko...
1000 slov
10 minut čtení
15. 10. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky