Serverovny.cz/Fórum/Jak mám nastavit firewally na serveru?

Jak mám nastavit firewally na serveru?

Mám trošku chaos v tom, jak správně nastavit firewally na svém serveru. Jsem v tom docela nový a přiznám se, že jsem už slyšel o různých typech firewallů, jako jsou software firewally a hardware firewally, ale vůbec nevím, co je pro mě nejlepší. Potřebuju trochu nasměrovat. Mám VPS server a chtěl bych se ujistit, že je dobře chráněný před nežádoucími útoky, ale zároveň chci mít možnost přistupovat k různým službám, které na něm běží. Jaké konkrétní kroky bych měl udělat? Mám použít nějaké specifické nástroje nebo příkazy? A co pravidla, jak je nastavit? Je třeba povolit pouze určité porty nebo můžu mít všechno otevřené a jen blokovat konkrétní IP adresy? Někdo mi říkal, že existují i přednastavené profily nebo šablony pro firewally, tak nevím, jestli je to pro mě dobrá cesta. Jak se vlastně liší nastavení firewalu na Linuxu od Windows serverů? Je lepší používat nějaký grafický nástroj nebo raději příkazový řádek? Jak moc je důležité pravidelně kontrolovat logy a nastavovat aktualizace? Omlouvám se za takové množství otázek, ale opravdu bych chtěl mít jasnější představu o tom, jak to celé funguje. Děkuju moc za všechny rady!

186 slov
1.9 minut čtení
17. 11. 2024
Jana Havlíková

Nastavení firewallu na VPS může být trochu zmatené, ale je to fakt důležitý krok pro zabezpečení. Takže, co se týče softwarových a hardwarových firewallů, na VPS většinou používáš software firewally jako iptables nebo ufw (to je pro začátečníky lepší). Měl bys povolit jen ty porty, které potřebuješ pro služby, co běží na serveru (např. SSH - port 22, HTTP - port 80, HTTPS - port 443). Všechno ostatní bys měl bloknout. Tímto způsobem se vyhneš většině útoků.

Pokud jde o blokování IP adres, tak to můžeš udělat také, ale snaž se mít spíš whitelist než blacklist. To znamená, že povolíš přístup jen z určitých adres a ostatní zablokuješ. Na Linuxu je lepší používat příkazový řádek, protože to máš pod kontrolou a je to rychlejší. Na Windows serverech to může být přes PowerShell nebo Windows Firewall.

Obecně platí pravidlo, že bys měl pravidelně kontrolovat logy a dělat aktualizace systému i firewallu. Záplaty zabezpečení jsou dost důležité. A co se týče přednastavených šablon, to může být fajn pro rychlé nastavení, ale radši si udělej vlastní pravidla podle potřeb.

A nakonec, pokud nejsi moc zběhlý v příkazovém řádku, můžeš zkusit nějaké grafické nástroje jako Webmin nebo Cockpit, ale ty nemají vždy všechny funkce jako příkazy v terminálu.

201 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Adéla Průchová

Nastavení firewalu na VPS serveru je fakt důležitý, tak se na to pořádně koukni. Když mluvíme o softwarových firewallech, tak pro Linux je hodně populární UFW nebo iptables. UFW je jednodušší na použití, takže začni s tím, pokud nejsi technicky zdatný. Můžeš povolit jen ty porty, který potřebuješ - třeba 22 pro SSH, 80 pro HTTP a 443 pro HTTPS. Ostatní porty bys měl mít zavřený.

Co se týče blokování IP adres, je to fajn, ale obecně je lepší mít přístup povolený jen pro konkrétní služby a všechno ostatní zablokovat. Většinou se doporučuje využívat přednastavené profily, pokud si nejsi jistej, co děláš. To ti může ušetřit spoustu problémů.

Na Windows serveru to bude jinak - tam máš Windows Firewall a používá grafické rozhraní, což může být jednodušší pro začátečníky. Ale příkazový řádek ti dá víc možností a kontroly.

Je dobrý pravidelně kontrolovat logy, abys viděl, co se děje. Také nezapomínej na aktualizace - ty pomáhají chránit tvůj server před novými hrozbami. Takže shrnuto - zaměř se na zabezpečení tím, že otevřeš jen potřebné porty a pravidelně monitoruj aktivitu a aktualizuj software.

178 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Kopecká
Serverovny.cz/Články/Serverová architektura
Bezpečnostní aspekty serverové architektury: Jak správně navrhnout bezpečnostní politiku?Podívejte se na klíčové aspekty návrhu bezpečnostní politiky pro serverovou infrastrukturu a zjistěte, jak efektivně chránit své servery před hrozbami...
1000 slov
10 minut čtení
2. 10. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky