Jak mám nastavit firewally na serveru?
Mám trošku chaos v tom, jak správně nastavit firewally na svém serveru. Jsem v tom docela nový a přiznám se, že jsem už slyšel o různých typech firewallů, jako jsou software firewally a hardware firewally, ale vůbec nevím, co je pro mě nejlepší. Potřebuju trochu nasměrovat. Mám VPS server a chtěl bych se ujistit, že je dobře chráněný před nežádoucími útoky, ale zároveň chci mít možnost přistupovat k různým službám, které na něm běží. Jaké konkrétní kroky bych měl udělat? Mám použít nějaké specifické nástroje nebo příkazy? A co pravidla, jak je nastavit? Je třeba povolit pouze určité porty nebo můžu mít všechno otevřené a jen blokovat konkrétní IP adresy? Někdo mi říkal, že existují i přednastavené profily nebo šablony pro firewally, tak nevím, jestli je to pro mě dobrá cesta. Jak se vlastně liší nastavení firewalu na Linuxu od Windows serverů? Je lepší používat nějaký grafický nástroj nebo raději příkazový řádek? Jak moc je důležité pravidelně kontrolovat logy a nastavovat aktualizace? Omlouvám se za takové množství otázek, ale opravdu bych chtěl mít jasnější představu o tom, jak to celé funguje. Děkuju moc za všechny rady!