Co všechno potřebuji k nastavení cloudového serveru?
Přemýšlím o tom, že bych chtěl nastavit svůj vlastní cloudový server, ale vůbec nevím, kde začít. Mám nějaké základní znalosti o serverech a IT, ale jaké konkrétní kroky bych měl udělat? Jaký hardware je potřeba? Myslím, že k tomu bude nějaký výkonný počítač nebo server, ale co dál? Jakou roli hrají věci jako procesor, RAM nebo úložný prostor? Je potřeba mít něco speciálního? A co software? Existuje nějaký konkrétní operační systém, který je lepší pro cloudové prostředí? Zvažoval jsem Linux, ale nevím, jestli je to to pravé. Jaké aplikace nebo platformy bych měl zvážit pro správu cloudu? Slyšel jsem o OpenStack a dalších alternativách, ale jak se v tom vyznat? A jak to je s bezpečností? Jak bych měl zabezpečit svůj cloudový server před útoky a ztrátou dat? Existují nějaké speciální nástroje nebo techniky, které by mi mohly pomoci udržet data v bezpečí? Taky by mě zajímalo, kolik to vlastně všechno stojí. Je to levný projekt nebo se do toho musím pořádně obout s investicemi? Jak dlouho trvá nastavit cloudový server pro osobní použití a co všechno s tím souvisí? Všechno se mi to zdá tak složité a rád bych slyšel názory těch, co už mají zkušenosti. Co všechno vlastně potřebuji k tomu, abych mohl úspěšně nastavit svůj cloudový server?