Serverovny.cz/Fórum/Co všechno bych měl sledovat po migraci do cloudu?

Co všechno bych měl sledovat po migraci do cloudu?

Mám za sebou migraci do cloudu a jsem trochu zmatený, co všechno bych měl teď kontrolovat a sledovat. Slyšel jsem, že je důležité mít přehled o výkonu serverů, takže bych chtěl vědět, na co se zaměřit. Jaké metriky bych měl sledovat kvůli optimalizaci výkonu? Co třeba latence, dostupnost nebo využití zdrojů? A co bezpečnostní aspekty? Jak zajistit, že data jsou chráněná a že se nedostanou do nesprávných rukou? Zajímá mě, jestli bych měl dávat pozor na nějaké konkrétní upozornění nebo reporty v administraci cloudu. Taky mi není jasné, jak často provádět zálohy a jestli existují nějaké speciální nástroje, které by mi s tím mohly pomoci. Jak je to s monitoringem aplikací? Mám si nastavit nějaké alerty na určité události, nebo je lepší se spolehnout na automatické reporty? A co když se něco pokazí? Jak rychle budu schopen identifikovat problém a jakým způsobem mohu minimalizovat prostoje? Byl bych vděčný za jakékoli tipy a rady od těch, kteří už mají zkušenosti s migrací do cloudu. Co považujete za nejdůležitější úkoly po této migraci?

171 slov
1.7 minut čtení
18. 12. 2022
Adam Kučera

Pokud už jsi v cloudu, tak se ti určitě hodí sledovat pár věcí. Začni s výkonem serverů – měř latenci, dostupnost a využití CPU a paměti. Tyhle metriky ti dají obrázek o tom, jak si tvůj cloud vede. Bezpečnost je taky klíčová, takže hlídej přístupy k datům, nastav šifrování a pravidelně kontroluj auditní logy. Zálohy bys měl dělat minimálně jednou denně, záleží na tom, jak moc se data mění. Nástroje jako AWS Backup nebo Azure Backup ti s tím můžou dost pomoct. Na monitoring aplikací se určitě zaměř – nastav alerty na důležitý události a sleduj výkon aplikace. Když něco spadne, rychlý zjištění problému je zásadní, tak si připrav systém notifikací. A zkus to i s automatizovanými reporty, může to ušetřit spoustu času. Celkově hlavně pravidelně kontroluj všechno a buď připravený na nečekaný situace, to je základ.

137 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Kovářová

Takže, co sledovat po migraci do cloudu? Určitě se zaměř na výkon serverů. Měj na paměti latenci, dostupnost a využití CPU a paměti. Sledování těchto metrik ti ukáže, jak dobře tvé aplikace běží a kde jsou případné bottlenecky. Pro bezpečnost je důležitý šifrování dat a správa přístupových práv, aby se nedostali do rukou nechtěných osob. Nastav si nějaké alerty na neobvyklé aktivity a pravidelně kontroluj logy. Zálohy bys měl dělat minimálně jednou týdně, ale ideálně častěji, záleží na tom, jak moc jsou pro tebe data kritická. Existují nástroje jako AWS Backup nebo Azure Backup, co ti s tím pomůžou. Co se týče aplikací, alerty na klíčové události jako selhání nebo pokles výkonu fakt pomůžou rychle identifikovat problémy. Také bys měl mít plán pro minimalizaci prostojů – třeba mít standby instance nebo nějaké automatizované recovery scénáře. Všechny tyhle věci ti pomůžou udržet cloud v chodu a zabezpečený.

146 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslava Vobořilová
Serverovny.cz/Články/IT cloud migrace
Měření úspěšnosti cloudové migrace: Co sledovat?Zjistěte, jak efektivně měřit úspěšnost vaší cloudové migrace a jaké klíčové metriky a ukazatele mohou být užitečné pro hodnocení výkonu.
1000 slov
10 minut čtení
15. 6. 2022
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky