Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejčastější problémy při přechodu na cloud?

Jaké jsou nejčastější problémy při přechodu na cloud?

Přemýšlím o přechodu na cloud a tak nějak mě zajímá, co všechno může při tom přechodu nastat. Vím, že cloudové služby šetří čas a peníze, ale zajímají mě konkrétní problémy, se kterými se lidi potkali. Například, slyšel jsem, že bezpečnost dat může být velký problém, ale jak moc se to liší od tradiční serverové infrastruktury? A co to vlastně znamená migrace dat do cloudu? Mám obavy z toho, jak dlouho to může trvat a jestli se při tom něco neztratí. Další věc, co mě trápí, je kompatibilita s existujícími aplikacemi. Jak to probíhá v praxi? Je to jednoduché nebo se mohou objevit nečekané komplikace? Taky jsem slyšel, že náklady na cloudové služby se mohou vymknout kontrole. Jak se dá tomu vyhnout? A co výpadky? Jak se s tím zákazníci vyrovnávají? Slyšel jsem i o problémech s latencí a dostupností. Mám strach, že by to mohlo ovlivnit naši každodenní práci. Jaké máte zkušenosti s těmito situacemi? Jsou nějaké tipy nebo triky, jak přechod na cloud zvládnout lépe a bez větších problémů?

170 slov
1.7 minut čtení
18. 1. 2024
Radka Zemanová

Při přechodu na cloud se můžeš potkat s vícero problémy. Bezpečnost dat je fakt, co řeší hodně lidí – v cloudu nemáš fyzickou kontrolu nad servery, což zvyšuje riziko. Migrace dat může být oříšek, obzvlášť když máš hodně starých systémů. Může se stát, že něco ztratíš nebo se to nepřenese správně. Kompatibilita s aplikacemi taky bývá záludná, některé věci prostě nefungují tak, jak bys čekal. Náklady na cloud se můžou vyšvihnout, pokud si pořádně nenastavíš rozpočet a neplánuješ. Výpadky a latence? To je další bolest, co může ovlivnit workflow. Zákazníci to často řeší nějakými záložními plány nebo sledují SLA (Service Level Agreement). Doporučuji mít jasný plán před migrací, podívat se na různé poskytovatele a klidně si vyzkoušet pilotní projekt, než se do toho pustíš naplno. Takže jo, přechod na cloud je super věc, ale chce to důkladnou přípravu a hodně informací.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Jelínek

Přechod na cloud může být dost tricky. Bezpečnost dat je fakt důležitá, hlavně když se jedná o citlivý info. Je pravda, že cloudový poskytovatelé mají pokročilé zabezpečení, ale pořád hrozí riziko úniku nebo útoků, takže je dobrý mít silnou strategii. Migrace dat – to je jako stěhování, může to trvat a jsou tu rizika ztráty. Hodně záleží na velikosti dat a jak dobře to naplánuješ. Kompatibilita s existujícími aplikacemi může být další kámen úrazu, někdy se stane, že něco nefunguje tak, jak by mělo a pak se řeší problémy. Co se nákladů týče, občas to vystřelí vzhůru, zvlášť když se nepohlídají limity nebo se neplánuje správně. Výpadky a latence taky můžou dost potrápit, hlavně když máš zákazníky očekávající nonstop dostupnost. Tipy? Dobře si naplánovat migraci, mít zálohy a sledovat náklady jako hawk. To fakt pomůže.

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Vacek
Serverovny.cz/Články/IT cloud migrace
Nejčastější překážky při migraci do cloudu a jak je překonatPřehled nejčastějších problémů, které se vyskytují při migraci do cloudu, a praktické rady pro jejich úspěšné řešení.
1000 slov
10 minut čtení
3. 11. 2023
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky