Serverovny.cz/Fórum/Jak vytvořit dashboard v Grafaně pro sledování serverů?

Jak vytvořit dashboard v Grafaně pro sledování serverů?

Přemýšlím, jak bych mohl efektivně monitorovat své servery a narazil jsem na Grafanu, která vypadá jako skvělý nástroj pro vizualizaci dat. Chtěl bych se zeptat, jak přesně vytvořit dashboard v Grafaně pro sledování serverů? Mám nějaké základní znalosti o tom, co Grafana dokáže, ale nevím, jak začít. Jaké datové zdroje bych měl použít? Je lepší sbírat data pomocí Promethea nebo jiných nástrojů pro monitorování? Jaké panely a grafy by měly být součástí takového dashboardu, aby byl přehledný a užitečný? Mám konkrétně na mysli metriky jako CPU usage, RAM usage, disk space a latenci. A co nějaké alerty? Jak je nastavit, abych byl informován o případných problémech? Není mi úplně jasné, jak funguje propojení mezi Grafanou a datovými zdroji. Můžete mi prosím poradit krok za krokem, co všechno je potřeba udělat od instalace až po finální úpravy dashboardu? Každá rada se hodí, děkuji!

142 slov
1.4 minut čtení
16. 4. 2023
Eduard Kovář

Takže, pokud chceš vytvořit dashboard v Grafaně pro sledování serverů, tady je pár kroků, co bys měl udělat. Nejprve si nainstaluj Grafanu – je to jednoduchý proces, můžeš to udělat buď přes Docker nebo klasickou instalaci na server. Pak budeš potřebovat nějaký datový zdroj. Prometheus je super volba, protože umí sbírat metriky z různých serverů a aplikací. Můžeš ho nastavit, aby monitoroval CPU, RAM, disk a další parametry.

Jakmile máš Prometheus nastavený a sbíráš data, připoj ho k Grafaně. V Grafaně vejdeš do nastavení a přidáš nový datový zdroj – vybereš Prometheus a zadáš URL adresu.

Teď k dashboardu – vytvoř si nový dashboard a začni přidávat panely. Můžeš použít různé grafy jako například grafy s časovou osou pro CPU usage, RAM usage, nebo jednoduše ukazatele (gauge) pro disk space. Dobrý tip je použít také heatmapy na latenci, to vypadá fajn.

Pokud chceš alerty, tak to se dělá v nastavení panelu – můžeš nastavit podmínky pro alarmy a posílat notifikace třeba na email nebo Slack, když se něco pokazí.

A poslední rada – experimentuj! Zkoušej různé vizualizace, dokud nenajdeš ten správný mix metrik a panelů, který ti bude dávat smysl. Držím palce!

188 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Kolář

Jestli chceš sledovat servery pomocí Grafany, tak začni tím, že si nainstaluješ Prometheus jako datový zdroj. Je to populární volba pro monitorování a hodně se to s Grafanou používá. Po instalaci Promethea budeš muset na serverech nastavit exportéry jako node_exporter, ten ti sbírá metriky jako CPU, RAM, disk a tak. Pak v Grafaně přidáš Prometheus jako datový zdroj, což je docela triviální, stačí zadat URL, kde běží Prometheus.

Když už máš datový zdroj, můžeš začít tvořit dashboard. Vytvoř nový dashboard a pak přidávej panely pro jednotlivé metriky. Například graf pro CPU usage, další pro RAM, disk space a latenci. Můžeš použít různé typy panelů - grafy, KPI ukazatele nebo tabulky podle toho, co ti víc vyhovuje.

Pokud jde o alerty, tak ty můžeš nastavit přímo v Grafaně. V panelu si nastavíš pravidla pro alerty na základě různých metrik. Třeba když CPU usage překročí určitou hranici, tak ti pošle upozornění na email nebo Slack.

Celkově je to všechno o tom experimentovat a přizpůsobit si to podle svých potřeb. Grafana má spoustu možností a určitě se ti to vyplatí.

175 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Vrbová
Serverovny.cz/Články/Automation skripty
Jak nastavit monitorovací systémy s použitím Grafany a Promethea?Naučte se, jak efektivně sledovat výkon vašich serverů a aplikací pomocí Grafany a Promethea. Tento článek vás provede procesem nastavení a optimaliza...
1000 slov
10 minut čtení
31. 8. 2022
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky