Serverovny.cz/Fórum/Jak napsat PowerShell skript pro automatizaci aktualizací na Windows serverech?

Jak napsat PowerShell skript pro automatizaci aktualizací na Windows serverech?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně automatizace aktualizací na mých Windows serverech. Jsem poměrně nový v PowerShellu a rád bych se dozvěděl, jak napsat skript, který by mi pomohl automaticky stahovat a instalovat aktualizace bez nutnosti to dělat ručně. Našel jsem pár příkladů, ale nejsem si jistý, jestli správně chápu syntaxi a jak to celé poskládat dohromady. Jaké příkazy bych měl použít, abych zjistil dostupné aktualizace? A co když bych chtěl také naplánovat, aby se to provádělo pravidelně, třeba jednou týdně? Vím, že existuje nějaký modul pro Windows Update v PowerShellu, ale nejsem si jistý, jak ho správně implementovat a používat. Také bych chtěl vědět, zda je něco, na co bych si měl dát pozor při psaní takového skriptu – například jakým způsobem řešit případné chyby nebo konflikty s jinými aplikacemi? Každá rada nebo tip by mi moc pomohly. Děkuji!

140 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2021
Emil Šindelář

Nejjednodušší způsob, jak automatizovat aktualizace na Windows serverech pomocí PowerShellu, je použít modul PSWindowsUpdate. To ti umožní snadno stahovat a instalovat aktualizace bez nutnosti to dělat ručně. Začal bych tímto příkazem pro instalaci modulu:
Install-Module -Name PSWindowsUpdate
Pokud už to máš, tak můžeš zjistit dostupné aktualizace pomocí příkazu:
Get-WindowsUpdate
A pak na instalaci aktualizací použij:
Install-WindowsUpdate -AcceptAll -AutoReboot
To ti nainstaluje všechny dostupné aktualizace a restartuje server, pokud je to potřeba.
Pro plánování skriptu můžeš použít Task Scheduler ve Windows, kde nastavíš úlohu, která poběží například jednou týdně. V úlohách pak jen vyplníš cestu k tvému PowerShell skriptu.
Dávám pozor na to, aby jsem měl zálohu dat a sledoval logy po běhu skriptu kvůli případným chybám. Může být dobrý nápad testovat skript na vývojovém serveru předtím, než ho pustíš na produkci. Tak hodně štěstí!

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Magdaléna Burešová

S automatizací aktualizací na Windows serverech ti může pomoct PowerShell a modul PSWindowsUpdate. Nejprve si ho musíš nainstalovat, což uděláš takhle:

Install-Module -Name PSWindowsUpdate -Force

Pak můžeš použít příkaz pro zjištění dostupných aktualizací:

Get-WindowsUpdate

A když chceš aktualizace rovnou nainstalovat, tak použij:

Install-WindowsUpdate -AcceptAll -AutoReboot

Tohle nainstaluje všechny dostupné aktualizace a pokud je třeba restart, tak se to provede automaticky.

Pro pravidelnou automatizaci můžeš naplánovat úlohu pomocí Task Scheduler. Vytvoř si úlohu, která spustí tvůj PowerShell skript jednou týdně, třeba v pondělí ráno. Můžeš tam nastavit i podmínky, kdy by se měla úloha spustit, aby ses vyhnul konfliktům při používání serveru.

Dávej si pozor na to, aby sis udělal zálohu před většími aktualizacemi a sleduj logy aktualizací. Občas se může stát, že některý program nebude po aktualizaci fungovat jak má. Takže testuj na testovacím serveru dřív než to hodíš na produkci.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Soňa Kadlecová
Serverovny.cz/Články/Automation skripty
Powershell Script pro automatizaci patch managementu ve Windows serverechObjevte, jak PowerShell může zjednodušit aktualizace a správu patchů na Windows serverech. Naučte se automatizovat procesy a ušetřit čas s našimi užit...
1000 slov
10 minut čtení
24. 11. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky