Serverovny.cz/Fórum/Které programy mi doporučíte na učení správy serverů?

Které programy mi doporučíte na učení správy serverů?

Zajímá mě, jaké programy byste doporučili pro učení správy serverů, protože se chci stát lepším správcem a mít přehled o tom, co je aktuální v oblasti serverové infrastruktury. V poslední době jsem se dostal do světa IT a cítím, že správa serverů je něco, co mě opravdu láká. Jenže nevím, kde začít. Narazil jsem na různé online kurzy a nástroje, ale je toho tolik, že se v tom ztrácím. Myslíte si, že by bylo dobré začít s nějakým konkrétním softwarem nebo platformou? Jaké programy si myslíte, že mi pomohou pochopit základy správy serverů? Chtěl bych se naučit nejen základy jako konfiguraci serverů, ale také pokročilejší témata jako bezpečnostní protokoly a virtualizace. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké zdroje zaměřené i na praktické cvičení nebo simulace, které bych mohl vyzkoušet. Rád bych dostal tipy od těch, co už mají zkušenosti s učením v této oblasti. Co doporučujete pro někoho, kdo teprve začíná a chce se dostat k administraci serverů? Díky za všechny rady!

163 slov
1.6 minut čtení
6. 7. 2024
Jan Malík

Jasně, správa serverů je super zajímavá oblast. Doporučil bych začít s Linuxem, protože většina serverů na něm běží. Zkus si nainstalovat Ubuntu Server nebo CentOS na virtuálku, to je dobrý základ. Potom se podívej na nějaké online kurzy na platformách jako Udemy nebo Coursera, tam mají většinou i praktické úkoly.

Co se týče nástrojů, určitě se vyplatí naučit se pracovat s SSH pro vzdálený přístup a pak třeba s nástroji jako Ansible nebo Docker pro automatizaci a virtualizaci. Za bezpečnostní protokoly bys měl věnovat pozornost firewally (např. iptables) a šifrování (SSL/TLS).

Na cvičení doporučuju zkusit laby na platformě labs.academy nebo třeba Hack The Box, kde si můžeš vyzkoušet útoky a obranu v bezpečnostním prostředí. To ti dá hodně praktických zkušeností. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Milena Kubíková

Takže, pokud chceš začít se správou serverů, doporučil bych ti pár věcí. Za prvé, nauč se základy Linuxu, což je pro správu serverů dost zásadní. Můžeš zkusit distribuce jako Ubuntu nebo CentOS. Na tom si pak můžeš hrát s příkazovým řádkem a základními příkazy.

Pak se mrkni na nějaké online kurzy na platformách jako Udemy nebo Coursera, kde najdeš kurzy zaměřené na serverovou administraci. Taky bych doporučil zkouknout stránky jako Pluralsight nebo LinkedIn Learning.

Co se týče konkrétních nástrojů, nauč se používat SSH pro vzdálenou správu serverů a pak nějaké základní skriptovací jazyky jako Bash nebo Python. Pro virtualizaci můžeš vyzkoušet VirtualBox nebo VMware, abys mohl mít několik virtuálních strojů na jednom počítači.

Ohledně bezpečnosti, začni s věcmi jako firewall a zabezpečení SSH připojení. K tomu jsou super zdroje jako OWASP. Pokud chceš praktické cvičení, zkus laby na Hack The Box nebo TryHackMe, kde si můžeš vyzkoušet různé scénáře. Hodně štěstí!

148 slov
1.5 minut čtení
1. 7. 2024
Karel Novák
Serverovny.cz/Články/Serverové certifikace
Nejlepší certifikační programy pro správce serverů v roce 2024Objevte nejžádanější certifikace pro administrátory serverů, jejich výhody a požadavky. Prozkoumejte, jaké certifikace vám otevřou dveře do světa IT.
1000 slov
10 minut čtení
9. 4. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky