Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s přípravou na AWS Certified Solutions Architect?

Jak začít s přípravou na AWS Certified Solutions Architect?

Rozmýšlím, že bych se chtěl připravit na certifikaci AWS Certified Solutions Architect, ale vůbec nevím, jak na to. Je toho tolik k učení a mám pocit, že se v tom ztrácím. Jaké jsou nejlepší zdroje pro studium? Mám začít s nějakými oficiálními materiály od Amazonu nebo raději s nějakými online kurzy? Narazil jsem na spoustu videí a článků, ale nevím, co je opravdu užitečné. Jaké by měly být moje první kroky? Je dobré mít nějakou předchozí znalost AWS nebo je to pro úplné nováčky? A jak dlouho se asi člověk musí učit, aby zvládl tu zkoušku? Vím, že je důležité seznámit se s architekturou AWS, ale co jiného by mělo být součástí přípravy? A co zkušenosti ostatních? Měli byste nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly pomoci? Třeba něco specifického, co vám pomohlo při přípravě? Hledám rady a doporučení, protože chci být opravdu připravený a nechci nic podcenit. Děkuji za jakékoli informace.

153 slov
1.5 minut čtení
13. 4. 2024
Radka Řezníková

Takže, pokud chceš na certifikaci AWS Certified Solutions Architect, doporučuji začít s oficiálními materiály přímo od AWS. Mají tam dobré studijní průvodce a dokumentaci, co pokrývá základní služby jako EC2, S3, RDS a podobně. Ale online kurzy taky nejsou špatný – najdeš hodně kvalitních na platformách jako Udemy nebo A Cloud Guru. Mě osobně pomohly videa a hands-on laby, abych si to víc osahal.

Znalost AWS předem není nutná, ale nějaké základy by ti pomohly se v tom líp orientovat. Pokud už máš zkušenosti s cloudem nebo IT obecně, budeš na tom líp. Počítej tak 2-3 měsíce učení, když se do toho pořádně ponoříš, plus nějaký ten čas na testování znalostí.

Kromě architektury je dobrý se zaměřit i na bezpečnost, náklady a škálovatelnost. Zkus se i podívat na vzorové otázky a cvičné testy, to ti dá představu o tom, co čekat. Hodně lidí doporučuje dělat si poznámky a opakovat si je pravidelně. No a klidně se zapoj do fór nebo skupin na sociálních sítích – tam jsou lidi, co mají podobné cíle a můžou ti poradit nebo sdílet zkušenosti. Hodně štěstí!

179 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Zuzana Hladíková

Takže, jestli chceš udělat AWS Certified Solutions Architect, tak tady je pár tipů, co by ti mohly pomoct. Nejdřív bych doporučil kouknout na oficiální AWS materiály a příručky. Mají tam spoustu užitečných informací a zdrojů. Pak se můžeš podívat na online kurzy, jako je třeba A Cloud Guru nebo Udemy, tam najdeš i levnější varianty. Je dobrý mít nějaký základ v AWS, ale hodně lidí to zvládlo i bez předchozí znalosti. Je to spíš o tom, kolik času do toho vložíš. Většina lidí říká, že se připravují měsíc až tři. Začni s architekturou a pak se věnuj konkrétním službám jako EC2, S3, Lambda atd. Zkoušku si klidně zkusit na simulátorech nebo v testovacích otázkách, to ti pomůže dostat se do toho správného myšlení. A nezapomeň se učit prakticky - vytvoř si účet a zkoušej ty služby rovnou. To ti dá lepší představu o tom, jak to všechno funguje v praxi.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jiří Fiala
Serverovny.cz/Články/Serverové certifikace
Jak získat certifikaci AWS Certified Solutions Architect? Podrobný návod a tipy na přípravuObjevte krok za krokem, jak se připravit na certifikaci AWS Certified Solutions Architect. Zjistěte užitečné tipy a strategie pro úspěch.
1000 slov
10 minut čtení
24. 1. 2020
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky