Serverovny.cz/Fórum/Které certifikace jsou nejlepší pro práci s cloudovými technologiemi?

Které certifikace jsou nejlepší pro práci s cloudovými technologiemi?

Rozmýšlím, jaké certifikace by byly nejvhodnější pro moji kariéru v oblasti cloudových technologií. V poslední době jsem se stále více setkával s pojmy jako AWS, Azure a Google Cloud, a to mě přivedlo k otázce, které certifikáty by mi opravdu mohly otevřít dveře v této rychle se rozvíjející oblasti. Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenosti s konkrétními certifikačními programy, které by doporučil. Například, je lepší začít s nějakou základní certifikací nebo se hned vrhnout na pokročilejší úrovně? Co třeba ty od Amazonu - myslíte, že je jejich Certified Solutions Architect opravdu tak cenný, nebo je lepší jít spíš do Microsoft Certified: Azure Fundamentals? A co Google Cloud - má někdo zkušenosti s jejich certifikacemi? V poslední době jsem také slyšel o DevOps a jeho spojení s cloudem, takže by mě zajímalo, jestli je i nějaká certifikace zaměřená na tento směr. Kromě toho bych rád věděl, co si vlastně zaměstnavatelé více cení – obecné znalosti cloudových technologií nebo specializované dovednosti? Byl bych vděčný za jakékoli tipy nebo zkušenosti, protože bych chtěl své vzdělání v oblasti cloudu posunout na další úroveň.

180 slov
1.8 minut čtení
21. 9. 2024
Věra Sedláčková

Když se díváš na certifikace v cloudu, tak určitě zvažuj AWS, Azure a Google Cloud. AWS Certified Solutions Architect je hodně uznávaná a podle zkušeností lidí, co ji mají, otvírá dost dveří. Pokud jsi začátečník, možná by stálo za to začít s něčím jako Azure Fundamentals, aby ses seznámil se základy. Google Cloud taky nabízí pár zajímavých certifikací, ale hodně záleží na tom, v jaké firmě chceš pracovat. Co se týče DevOps, tak certifikace jako AWS Certified DevOps Engineer nebo Azure DevOps Solutions jsou super, pokud tě to zajímá. Zaměstnavatelé většinou chtějí kombinaci obecných znalostí a specializovaných dovedností, takže lepší mít nějaké základní certifikace a pak se specializovat. Zkus to a uvidíš, kam tě to zavede.

116 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
David Polák

Tak hele, co se týče cloudových certifikací, tak rozhodně doporučuji začít s nějakým základem. Pokud jsi nováček, tak třeba AWS Certified Cloud Practitioner je dobrý start. Pak bys mohl zkusit něco jako AWS Certified Solutions Architect – Associate, to je už hodně žádané. Většina firem to má jako standard, takže to ti otevře dost dveří.

Microsoft Azure má taky super certifikace, Azure Fundamentals je fajn pro začátek a pokud se do toho dostaneš, tak pak můžeš zkusit Azure Solutions Architect Expert. To už je ale náročnější.

Google Cloud se taky nedá opomenout. Certifikace jako Professional Cloud Architect jsou dost cenné, ale zase záleží na tom, v čem chceš pracovat.

Pokud tě zajímají DevOps, tak určitě koukni na certifikace jako AWS Certified DevOps Engineer nebo Azure DevOps Solutions. To je teď hodně trendy a firmy to hledají.

Zaměstnavatelé většinou oceňují kombinaci obecných znalostí a specializovaných dovedností. Takže pokud máš základy v různých oblastech cloudu a k tomu specializaci, budeš mít výhodu.

157 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Eva Zajícová
Serverovny.cz/Články/Serverové certifikace
Jak efektivně vyhledávat školení a certifikace v oblasti serverové technologie?Objevte, jak správně vybírat školení a certifikace v serverové technologii, abyste mohli posunout svou kariéru na další úroveň.
1000 slov
10 minut čtení
26. 6. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky