Serverovny.cz/Fórum/Které chladící technologie jsou nejlepší pro úsporu energie?

Které chladící technologie jsou nejlepší pro úsporu energie?

Zajímalo by mě, jaké chladící technologie se dnes považují za nejefektivnější z pohledu úspory energie. Vím, že dobré chlazení je klíčové pro provoz serveroven, ale ne všechny systémy jsou stejně šetrné k energii. Slyšel jsem něco o různých metodách, jako je například využití klimatizací s invertorovým kompresorem, ale nejsem si jistý, jestli to je to pravé. Také mě zajímá, jestli jsou nějaké alternativní přístupy, jako chlazení vodou nebo dokonce pasivní chlazení s využitím přírodních zdrojů. Jaké máte zkušenosti s těmito technologiemi? Co se podle vás vyplatí z hlediska nákladů na provoz a dlouhodobé účinnosti? Měli byste doporučení na konkrétní značky nebo modely zařízení, které by mohly být efektivní? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří už s těmito systémy pracovali a mohli by poskytnout nějaké cenné tipy nebo rady. Děkuji!

130 slov
1.3 minut čtení
24. 4. 2024
Daniela Stehlíková

Takže k tomu chlazení. Dneska je fakt hodně možností, jak šetřit energii. Invertorový kompresor je super, protože se přizpůsobuje aktuální potřebě chlazení, takže to šetří hodně energie v porovnání s klasickými systémy. Pak jsou tu vodní chlazení, což je fakt efektivní, hlavně v serverovnách. Můžeš ušetřit i na provozních nákladech, jen je potřeba mít dobrý systém na údržbu.

Pasivní chlazení, to už je trochu rarita, ale pokud se dá využít přirozený chlad (třeba vzduch nebo voda z okolí), tak je to super volba pro úsporu. Je to ale víc o designu budovy a umístění.

Co se týče značek, tak doporučuju kouknout na Daikin nebo Mitsubishi, mají fajn recenze a jejich zařízení vydrží a šetří energii. Záleží ale hodně na konkrétních potřebách a podmínkách tvé serverovny. Hlavně si dej pozor na správnou instalaci a údržbu, to hraje velkou roli v dlouhodobé účinnosti.

140 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Šárka Buchtová

K chladícím technologiím, co šetří energii, bych určitě zmínil invertorové klimatizace. Ty fakt jedou na úsporu – umí se přizpůsobit aktuální zátěži a to hodně šetří energii. Pak je tu taky chlazení vodou, což je super, když máš dostatek vody a správně to nastavíš. V serverovnách je to dost efektivní.

Další alternativy jsou pasivní systémy, jako třeba využití přírodního větru nebo geotermálního tepla. Sice to chce víc plánování, ale na dlouhodobé úspory to může být bomba. Co se značek týče, dobrý zkušenosti mám s Daikin a Mitsubishi – ty mají solidní modely s vysokou účinností.

Jasně, každá technologie má svoje pro a proti, takže záleží na konkrétních podmínkách a rozpočtu. Ale investice do kvalitního systému se vyplatí, uvidíš! Takže pokud můžeš, zvaž všechno tohle a třeba i konzultaci s odborníkama.

130 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
David Moravec
Serverovny.cz/Články/Serverová energie
Úspora energie v datových centrech: které technologie fungují nejlépe?Prozkoumejte inovativní technologie a metody, které snižují energetické nároky v datových centrech a přispívají k udržitelnosti.
1000 slov
10 minut čtení
10. 6. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky