Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu využít solární panely pro napájení serverovny?

Jak mohu využít solární panely pro napájení serverovny?

Zajímalo by mě, jak je možné efektivně využít solární panely k napájení serverovny. Mám na mysli nejen to, jak získat energii ze slunce, ale i to, jakým způsobem ji mohu skladovat a používat pro provoz serverů. Představoval jsem si, že by to mohlo být ekonomické a ekologické řešení, protože ceny za elektřinu stále rostou a navíc bych rád přispěl ke snížení našeho uhlíkového otisku. Jaký typ solárních panelů by byl nejlepší pro tento účel? Dále mě zajímá, zda je nutné mít nějaké speciální vybavení nebo zařízení, jako jsou invertory nebo baterie, které by mi umožnily uchovávat energii pro noční provoz serverovny. Určitě bych se chtěl vyhnout komplikovaným systémům, které by byly náročné na údržbu. Jaké jsou běžné problémy, na které bych si měl dát pozor při instalaci takového systému? A také mě zajímá, jak dlouho trvá návratnost investice do solárních panelů v kontextu serverovny. Pokud má někdo zkušenosti nebo tipy ohledně projektování takového řešení, byl bych moc vděčný za jakékoliv rady nebo doporučení! Snažím se najít odpovědi na tyto otázky, abych mohl rozhodnout, zda se do toho pustit nebo ne.

180 slov
1.8 minut čtení
27. 7. 2022
Kristýna Charvátová

Použití solárních panelů pro serverovnu je super nápad, ale chce to pár věcí promyslet. Nejprve vyber panely s dobrou účinností, třeba monokrystalické, protože ty mají lepší výkon na menší ploše. Určitě potřebuješ invertor, aby jsi mohl převést DC proud z panelů na AC pro servery. Bez baterií to půjde těžko, protože servery potřebují stabilní napájení i v noci nebo při zamračeném počasí. Takže investuj do kvalitních baterií, třeba lithium-iontových, protože mají delší životnost a nižší údržbu.

Systémy se občas porouchají, takže počítej s tím, že budeš muset řešit údržbu. Taky si dej pozor na stínění od stromů nebo budov, to může výrazně snížit výkon panelů. Co se návratnosti týče, tak to záleží na tvé spotřebě a ceně energie. Obecně se mluví o 5-10 letech návratnosti, ale záleží hodně na místních podmínkách a dotacích.

Jestli máš prostor a možnosti, určitě do toho jdi, pomůžeš tím nejen sobě, ale i přírodě.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Marek Škoda

Takže, pokud plánuješ napájet serverovnu solárními panely, tak nejprve se zaměř na to, kolik energie tvé servery potřebují. Většinou se doporučuje použít monokrystalické solární panely, protože mají vyšší účinnost a zabírají míň místa. Budeš potřebovat i invertor, který přemění stejnosměrný proud na střídavý, protože většina serverů jede na AC. Určitě investuj do baterií pro ukládání energie, aby ses vyhnul problémům s nočním provozem. Lithium-iontové baterie jsou dobrá volba, ale jsou dražší.

Pokud chceš, aby to bylo co nejjednodušší na údržbu, zvaž hotové systémy od firem, které nabízejí řešení pro domácnosti či malé firmy. Problémy bývají třeba s napadením panelů ptákama nebo s jejich špiněním. Takže se neboj investovat do údržby a čištění.

Co se týká návratnosti investice, tak to záleží na ceně elektřiny a dotacích, ale můžeš počítat s 5-8 lety. Když si to všechno spočítáš a zvážíš náklady, myslím, že ti to může ušetřit dost peněz a je to super krok k ekologii.

152 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Miroslav Holuša
Serverovny.cz/Články/Serverová energie
Využití obnovitelných zdrojů energie pro pohon serverové infrastrukturyJak mohou obnovitelné zdroje energie jako solární a větrná energie transformovat provoz serverů a datových center?
1000 slov
10 minut čtení
18. 3. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky