Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když jsem omylem kliknul na phishingový odkaz?

Co dělat, když jsem omylem kliknul na phishingový odkaz?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy jsem omylem kliknul na phishingový odkaz a teď nevím, co s tím. Bylo to v e-mailu, který vypadal úplně legitimizovaně, a já naivně předpokládal, že je v pořádku. Jakmile jsem na něj kliknul, otevřela se mi podivná stránka, která mě žádala o zadání hesla a dalších osobních údajů. Hned jsem si uvědomil, že něco není v pořádku a rychle jsem zavřel prohlížeč. Ale co teď? Mám změnit všechny své hesla, nebo jen to jedno? Je potřeba provést nějaké skenování počítače kvůli virům nebo malwaru? Jak moc vážné to může být? Mám se obávat o své bankovní údaje nebo o to, že někdo může mít přístup k mému e-mailu? Co když už mají moje informace? Existují nějaké konkrétní kroky, které bych měl udělat okamžitě? A co když se mi to stane znovu? Jak mohu ochránit svůj počítač a data před takovými útoky v budoucnu? Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké tipy nebo doporučení pro prevenci phishingu, abych se vyhnul takovým situacím. Díky za každou radu!

171 slov
1.7 minut čtení
21. 11. 2024
Radka Řezníková

Když jsi kliknul na phishingový odkaz, tak nejdůležitější je jednat rychle. Určitě bys měl změnit heslo k tomu účtu, ze kterého byl e-mail, a ideálně i k dalším účtům, pokud máš stejný heslo. Doporučuji použít silné a unikátní heslo pro každý účet. Je dobrý nápad udělat skenování počítače pomocí antivirového programu, aby ses ujistil, že nemáš na zařízení nějaký malware. Zkontroluj si i bankovní účty a případně zapni dvoufázové ověření, jestli to jde. Co se týče tvých osobních údajů, pokud jsi je do té podivné stránky zadal, tak to může být problém – sleduj podezřelé aktivity na svých účtech. Aby ses vyhnul podobným situacím v budoucnu, buď obezřetný vůči e-mailům od neznámých odesílatelů a vždy zkontroluj URL adresu, než na něco klikneš. Dobrým tipem je používat správce hesel, aby ses nemusel bát zapamatovat si všechna hesla. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Ivana Kolářová

Když jsi omylem kliknul na phishingový odkaz, tak nejdůležitější je jednat rychle. Určitě bys měl změnit heslo k tomu účtu, kde tě to žádalo o přihlášení. Změň i hesla k dalším důležitým účtům, jako je e-mail a bankovnictví, pokud máš stejný nebo podobný styl hesla. Je dobrý nápad provést skenování počítače antivirem nebo nějakým malware tool, abys zjistil, jestli nemáš něco nainstalovanýho. Zkontroluj i rozšíření v prohlížeči, mohla by tam být nějaká podezřelá věc. Co se týče tvých bankovních údajů, tak pokud jsi zadal i ty, měli bys to co nejdřív nahlásit bance a sledovat účty na podezřelé transakce. Aby ses vyhnul dalším phishingovým útokům v budoucnu, používej dvoufázové ověření, buď opatrný na odkazy v e-mailech a kontroluj URL adresy stránek, než něco zadáš. Snaž se taky mít aktualizovanej antivirák a nepoužívat stejný hesla na vícero místech.

137 slov
1.4 minut čtení
17. 12. 2024
Pavel Beneš
Serverovny.cz/Články/Incident response
Prevence a reakce na phishingové útoky: Co potřebujete vědětObjevte, jak identifikovat a reagovat na phishingové útoky a ochráníte tak sebe i svou firmu. Naučte se prevence a praktické tipy pro bezpečné chování...
1000 slov
10 minut čtení
30. 6. 2024
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky