Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje pro odposlech paketu na síti?

Jaké jsou nejlepší nástroje pro odposlech paketu na síti?

Zajímalo mě, jaké existují možnosti a nástroje pro odposlech paketu na síti. Hledám něco, co mi umožní monitorovat a analyzovat síťový provoz, abych mohl lépe pochopit, co se děje v mé domácí nebo firemní síti. Zkoušel jsem pár základních programů, ale chtěl bych se dozvědět o nějakých pokročilejších nástrojích, které by mi mohly poskytnout užitečné informace. Mám na mysli například software, který umí zachytit provoz na různých protokolech a analyzovat ho tak, aby bylo jasné, odkud kam data putují. Zajímá mě také, jestli jsou nějaké bezplatné verze těchto nástrojů, nebo jestli jsou všechny placené. Je pro mě důležité mít možnost provádět různé analýzy a najít případné bezpečnostní díry ve svém systému. Jaké možnosti byste doporučili? Existuje něco, co je oblíbené v komunitě správců sítí? Jaké máte zkušenosti s těmito nástroji? Co jste použili vy a jaké výsledky jste s tím měli? Vím, že je důležité umět správně číst data a vyhodnocovat je a docela bych ocenil tipy, jak začít s takovým odposlechem paketu. Děkuji všem za rady!

167 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2024
Romana Šrámková

K odposlechu paketu na síti je pár dobrých nástrojů, co bych doporučil. Určitě zkus Wireshark, to je klasika a zdarma. Umí zachytit provoz na různých protokolech a dost dobře analyzovat data. Když si s tím pohraješ, zjistíš, odkud kam data putují a můžeš vidět i detaily jako IP adresy a porty. Další možnost je tcpdump, to je pro pokročilejší uživatele a taky zdarma. Je to víc příkazový řádek, ale hodně silný nástroj. Pokud hledáš něco víc zaměřeného na bezpečnost, tak zkus Snort nebo Suricata, ty umí detekci útoků a hlídání sítě. Většina těchto nástrojů má komunitní verze, takže se nemusíš bát nějakých velkých investic. Hlavně se nezapomeň naučit číst ty data, to je klíčový. Dobré začít s tutoriály na YouTube nebo nějakými online kurzy, kde ti ukážou základy analýzy paketu.

130 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Natálie Malíková

Existuje pár solidních nástrojů na odposlech paketů, které ti můžou pomoct s monitorováním a analýzou síťového provozu. Třeba Wireshark je asi nejznámější a zdarma, hodně lidí ho používá. Umožňuje zachytit pakety a má spoustu filtrů, takže se v tom dá dobře vyznat. Další možností je tcpdump, což je takový příkazový řádek, ale pro pokročilejší uživatele - fakt silný nástroj, který zvládne hodně. Pokud se zajímáš o bezpečnost, Intrusion Detection Systems (IDS) jako Snort nebo Suricata by ti mohly pomoct najít nějaké bezpečnostní díry v síti. Co se týče analýzy protokolů, můžeš zkusit i ntopng – ten ti ukáže provoz v reálném čase. Základní verze většiny těchto nástrojů je zdarma, ale za pokročilé funkce občas zaplatíš. Pokud chceš začít, doporučuju si prostudovat základní tutoriály k Wiresharku – je to docela intuitivní a máš tam hromadu zdrojů na internetu. Tak hodně štěstí!

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Barbora Bezděková
Serverovny.cz/Články/Sniffing a Routering
Sniffing paketů: Které nástroje jsou nejlepší pro analýzu sítě?Zjistěte, jaké jsou nejlepší nástroje pro sniffing paketů a jak je využít pro monitorování a troubleshooting vaší sítě.
1000 slov
10 minut čtení
26. 3. 2024
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky