Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje na zálohování dat?

Jaké jsou nejlepší nástroje na zálohování dat?

Zdravím všechny, potřeboval bych se poradit ohledně zálohování dat. Slyšel jsem, že je důležité mít dobře fungující systém záloh, přece jen nikdo nechceme přijít o důležitá data, ať už jde o osobní soubory, fotky, nebo pracovní dokumenty. V poslední době jsem narazil na různé možnosti – cloudové služby, externí disky, ale také programy, které slibují automatické zálohování. Je mi jasné, že každý má své preference a potřeby, ale co byste doporučili jako nejlepší nástroje na zálohování dat? Mám doma starší počítač a rád bych našel něco, co by mi vyhovovalo jak cenově, tak funkčně. Zvažoval jsem například Google Drive nebo Dropbox, ale nevím, jestli jsou to ty nejlepší možnosti. Co říkáte na software jako Acronis nebo EaseUS? Jaké máte zkušenosti s tímto softwarem? A co třeba zálohování na NAS? Je to složité nastavení? Rád bych slyšel názory od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti. Jaké nástroje vám při zálohování nejlépe fungovaly a proč? Děkuji za pomoc!

156 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Adéla Trnková

Tak zálohování dat je určitě důležité, jak jsi zmínil. Mám zkušenosti s pár nástroji a tady je pár tipů. Cloudové služby jako Google Drive nebo Dropbox jsou fajn pro osobní soubory a fotky, ale u větších objemů dat se to dost prodraží. Acronis je super, ale dost drahý. EaseUS má bezplatnou verzi, která by mohla stačit pro základní zálohy. Pokud ti jde o stabilitu a chceš mít všechno pod kontrolou, NAS je skvělá volba, ale může být složitější na nastavení. Já mám NAS doma a je to super, mám vše na jednom místě a automaticky se mi to zálohuje. Určitě doporučuju zvážit, co vlastně potřebuješ zálohovat a kolik dat máš. Pokud už máš starší počítač, tak externí disk by mohl být levnější a jednodušší varianta. Hlavně nezapomeň měsíčně kontrolovat zálohy! To jsi asi zmiňoval taky.

135 slov
1.4 minut čtení
4. 9. 2024
Radka Hrušková

Návrhů na zálohování je fakt hodně, ale já bych doporučil kombinaci. Cloudové služby jako Google Drive nebo Dropbox jsou fajn pro snadný přístup k souborům a taky pro sdílení, ale pokud chceš víc prostoru a soukromí, NAS může být dobrá volba. Není to zas tak složité na nastavení a většinou to má i solidní možnosti zálohování. Mě osobně hodně vyhovuje Acronis, je to uživatelsky přívětivé a dává ti možnost plánovat automatické zálohy. EaseUS je taky ok, ale Acronis mi přijde lepší. K tomu externí disk jako záloha „offline“ je prostě nutnost – ideálně dělat pravidelně kopie. Takže shrnuto: kombinuj cloud s NAS a externím diskem a používej nějaký software pro automatizaci. Takhle budeš mít vše pokryté.

116 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2025
Tomáš Horák

Určitě souhlasím, že zálohování je klíčový krok. Já používám Google Drive na osobní soubory, protože je to jednoduchý a dostupný. Ale pokud jde o větší objem dat, doporučuji podívat se na externí disky – mám jeden od WD a je to super, žádné složitosti. Acronis a EaseUS jsou skvělé pro automatické zálohování, ale je to něco jako placená varianta. Záleží na tom, co všechno chceš zálohovat. NAS je fajn volba, pokud chceš mít vlastní server, ale nastavení může být trochu složitější a chce to víc investic. Pokud jde o cloudové služby, Dropbox je taky v pohodě, ale za větší prostor si připlatíš. Jestliže máš starší počítač, tak se snaž vybírat nástroje, co nebudou moc zatěžovat systém. Vlastně bys mohl zkusit kombinaci - cloud na důležitý věci a externí disk na zbytek. To by mohlo fungovat dobře.

136 slov
1.4 minut čtení
11. 8. 2024
Bohuslav Roubal
Serverovny.cz/Články/Automatizace správy serverů
Automatizace zálohování serverů: Nástroje a techniky pro efektivní ochranu datProzkoumejte nejlepší nástroje a techniky pro automatizaci zálohování serverů. Zjistěte, jak chránit svá cenná data s minimálním úsilím!
1000 slov
10 minut čtení
2. 7. 2024
Ing. Andrea Veselá, MBA
Přečíst článek
Podobné otázky