Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit firewall na serveru?

Jak správně nastavit firewall na serveru?

Potřeboval bych poradit, jak správně nastavit firewall na mém serveru. Mám doma server, který používám pro různé projekty a chci se ujistit, že je dostatečně chráněný před útoky z internetu. Myslím, že jsem už něco málo četl o různých typech firewallů, jako jsou ty softwarové a hardwarové, ale vůbec nevím, co by bylo pro mě nejlepší. Zkoušel jsem nastavit nějaká pravidla, ale obávám se, že jsem to mohl udělat špatně. Jaké kroky bych měl podniknout, abych zajistil maximální bezpečnost? Měly by se nějaká pravidla nastavovat podle toho, jaké služby na serveru běží? A co porty? Jaké porty bych měl mít otevřené a které naopak zavřené? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké doporučené nastavení pro konkrétní typy serverů nebo aplikací. Dále by mě zajímalo, jestli je nějaký software, který by mi s tím mohl pomoci nebo jestli je lepší to zvládnout ručně, abych měl větší kontrolu. Rád bych věděl i o nejčastějších chybách, kterých se lidé dopouštějí při nastavování firewallu. Pomůžete mi prosím s nějakými tipy a doporučeními? Děkuji!

169 slov
1.7 minut čtení
10. 10. 2024
Dominik Baloun

Nastavení firewallu na serveru je fakt důležitý krok. Pokud máš doma server, tak nejlepší je začít s nějakým softwarovým firewallem, třeba UFW na Linuxu nebo Windows Firewall, pokud máš Windows. Základem je zavřít všechny nepotřebné porty a nechat otevřené jen ty, který potřebuješ pro svoje projekty. Třeba webový server bude potřebovat port 80 pro HTTP a 443 pro HTTPS.

Doporučuje se mít pravidla podle služeb, co běží. Pokud například používáš SSH pro přístup, můžeš mít otevřený port 22, ale bylo by fajn omezit přístup jen na tvoji IP adresu. Nezapomeň na pravidelný audit pravidel, protože občas se může stát, že zapomeneš něco zavřít nebo naopak otevřeš něco zbytečně.

Když to nastavuješ ručně, máš větší kontrolu, ale software jako UFW ti může hodně ulehčit život. Také se vyvaruj častých chyb, jako třeba zapomenout na firewall při instalaci nových služeb, nebo mít příliš volná pravidla. Ať si zkontroluješ logy firewallu, může ti to ukázat pokusy o neautorizovaný přístup. Hlavně buď opatrnej a monitoruj to.

160 slov
1.6 minut čtení
4. 12. 2024
Vladimír Holuša

Nastavit firewall na serveru je fakt důležitý, pokud chceš mít svůj systém v bezpečí. Začal bych tím, že bys měl vědět, jaké služby na serveru běží. Například, pokud máš webový server, tak budeš potřebovat otevřít port 80 (HTTP) a možná 443 (HTTPS). Naopak porty jako 23 (Telnet) nebo 21 (FTP) jsou většinou zbytečné, takže ty klidně zavři.

Pokud jde o pravidla, tak nejlepší je používat princip „nejmenšího privilegium“, což znamená, že otevřeš jen ty porty, které skutečně potřebuješ a všechno ostatní blokneš. Softwarové firewally jako UFW nebo iptables na Linuxu jsou fakt užitečný. UFW je víc user-friendly, zatímco iptables vyžaduje nějaké know-how. Přímo si můžeš nastavit pravidla podle potřeby.

Doporučuji si udělat zálohu aktuálních pravidel před tím, než začneš s nějakýma změnama, abys to mohl v případě potřeby vrátit zpět. Další tipy zahrnují pravidelnou kontrolu logů firewallu kvůli podezřelým aktivitám a aktualizaci softwaru na serveru.

Co se týče nejčastějších chyb, lidi často zapomínají na aktualizace pravidel a mají otevřené porty, které nepotřebují. Někdy taky zapomínají na interní bezpečnost – třeba mají slabá hesla nebo špatně nastavené přístupy.

Takže prostě kontroluj porty, nastavuj pravidla na základě toho, co server dělá a buď v obraze s aktualizacema. Takhle bys měl mít dobrou šanci udržet svůj server chráněný.

201 slov
2 minut čtení
30. 11. 2024
Vojtěch Havlíček
Serverovny.cz/Články/Provoz serverů
Bezpečnostní politiky pro servery: Jak je nastavit správně?Objevte, jak nastavit efektivní bezpečnostní politiky pro servery, aby vaše data zůstala v bezpečí a vaše IT infrastruktura byla chráněna před hrozbam...
1000 slov
10 minut čtení
28. 7. 2023
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky