Jak správně nastavit firewall na serveru?
Potřeboval bych poradit, jak správně nastavit firewall na mém serveru. Mám doma server, který používám pro různé projekty a chci se ujistit, že je dostatečně chráněný před útoky z internetu. Myslím, že jsem už něco málo četl o různých typech firewallů, jako jsou ty softwarové a hardwarové, ale vůbec nevím, co by bylo pro mě nejlepší. Zkoušel jsem nastavit nějaká pravidla, ale obávám se, že jsem to mohl udělat špatně. Jaké kroky bych měl podniknout, abych zajistil maximální bezpečnost? Měly by se nějaká pravidla nastavovat podle toho, jaké služby na serveru běží? A co porty? Jaké porty bych měl mít otevřené a které naopak zavřené? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké doporučené nastavení pro konkrétní typy serverů nebo aplikací. Dále by mě zajímalo, jestli je nějaký software, který by mi s tím mohl pomoci nebo jestli je lepší to zvládnout ručně, abych měl větší kontrolu. Rád bych věděl i o nejčastějších chybách, kterých se lidé dopouštějí při nastavování firewallu. Pomůžete mi prosím s nějakými tipy a doporučeními? Děkuji!