Serverovny.cz/Fórum/Jak poznám, že potřebuji aktualizovat server?

Jak poznám, že potřebuji aktualizovat server?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, že je čas na aktualizaci serveru? Mám pocit, že poslední dobou se mi všechno zpomaluje a občas i nějaké aplikace spadnou, což je dost frustrující. Když to srovnám s jinými systémy, tak ty běží mnohem lépe. Je to normální? Jaké signály bych měl sledovat, abych věděl, že už můj server nedostačuje? A co se týče zabezpečení, slyšel jsem, že pokud nepoužíváš nejnovější verze softwaru, můžeš být snadno napadený. Jak moc je to pravda? Nechci být paranoidní, ale mám strach o data. Jak často bych měl kontrolovat aktualizace a jaké komponenty jsou pro mě klíčové? Myslím tím třeba operační systém, aplikační servery nebo databáze. A co hardware? Kdy je dobré přezkoumat i fyzickou stránku serveru? Je třeba uvažovat o výměně disku nebo navýšení RAMky? Zkrátka, jaké jsou ty klíčové momenty nebo ukazatele, které mi řeknou, že je čas udělat nějakou změnu? Děkuji za tipy!

149 slov
1.5 minut čtení
10. 10. 2024
Richard Musil

Když se ti server zpomaluje a aplikace padají, to je jasnej signál, že něco není v pořádku. Měl bys sledovat CPU a RAM, jestli nejsou na maximu. Pokud se ti zdá, že to jde pomalu, můžeš mít i málo paměti nebo starý hardware. Zabezpečení je fakt důležitý, stačí malá díra v softwaru a můžeš být hacknutej. Takže pravidelně kontroluj aktualizace operačního systému a aplikací. Co se týče hardwaru, když začnou disky vydávat divný zvuky nebo když jsou na hraně kapacity, přemýšlej o výměně. Taky RAMčka může potřebovat upgrade, pokud běžíš víc procesů najednou. Obecně platí, že pokud cítíš frustraci z výkonu nebo bezpečnosti, je čas na změny. Měj to na paměti a pravidelně to sleduj.

115 slov
1.2 minut čtení
10. 11. 2024
Milada Čermáková

Když ti server začíná zpomalovat a aplikace občas padají, je to jasný signál, že něco není v pořádku. Zkus sledovat zatížení CPU a RAM, jestli se to neblíží k maximu. Pokud máš starší hardware, může to být fakt problém. Zabezpečení je taky důležitý – starší verze softwaru jsou zranitelné, takže se na to určitě podívej. Pravidelně kontroluj aktualizace OS, databáze a aplikačních serverů. Jak často? Ideálně každý měsíc, ale když vidíš, že něco nefunguje, hned to řeš. Co se týče hardwaru, jestliže máš disk, co už pamět nezvládá nebo RAM je na maximu, určitě zvaž upgrade. Klíčový momenty jsou vlastně i ten pocit zpomalení a spadání aplikací – to je jasný ukazatel, že bys měl něco udělat. Takže sleduj výkon a měj aktualizace pod kontrolou.

125 slov
1.3 minut čtení
16. 10. 2024
Jindřiška Veselá
Serverovny.cz/Články/Systémové aktualizace
Signály, že je čas provést systémovou aktualizaciV tomto článku se podíváme na klíčové signály, které naznačují, že je čas na systémovou aktualizaci serverů. Prozkoumáme, jak identifikovat tyto indik...
1000 slov
10 minut čtení
17. 7. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky