Jak nastavit automatizovaný monitoring serveru?
V poslední době se stále více zajímám o to, jak správně nastavit automatizovaný monitoring serveru, ale mám pocit, že jsem se ztratil v množství informací a možností. Potřeboval bych poradit, jak začít. Jaké nástroje jsou k tomu nejlepší? Je lepší používat nějaké placené služby, nebo stačí free verze? Rád bych měl přehled o výkonu serveru, zatížení CPU, využití paměti, diskovém prostoru a samozřejmě i stavu sítě. Slyšel jsem o různých nástrojích jako je Zabbix, Nagios nebo Prometheus, ale nevím, který z nich by byl pro mě nejvhodnější jako pro začátečníka. Jaké jsou klíčové funkce, na které bych se měl zaměřit při výběru? A co třeba notifikace? Je možné nastavit nějaké upozornění na email nebo do Slacku, když něco nefunguje, jak má? A co dokumentace? Jak důležitá je a na co se zaměřit při jejím studiu? Měl by být monitoring serveru součástí každodenní údržby nebo je to spíš něco, co se dělá jen občas? Pokud má někdo zkušenosti s nastavením monitoringu a může doporučit osvědčené postupy či tipy na konkrétní konfiguraci, budu vděčný. Děkuji za jakoukoli pomoc!