Proč je důležité sledovat vytížení CPU na serveru?
Přemýšlel jsem o tom, jak moc je vlastně důležité sledovat vytížení CPU na serveru. Mám pár serverů, které provozuji, a vždycky se mi zdá, že je to něco, co bych měl mít pod kontrolou, ale občas nevím, proč je to tak zásadní. Co se stane, když CPU běží na 100%? Jaké jsou důsledky pro výkon aplikací a služeb, které na těchto serverech běží? Zajímalo by mě také, jak zjistit, kdy je potřeba zasáhnout a optimalizovat nastavení nebo dokonce zvážit upgrade hardwaru. Je pravda, že vysoké vytížení CPU může vést k zpomalení celého systému? A co se stane v případě, že server nebude mít dostatečný výkon pro zpracování požadavků? Napadlo mě, že to může mít vliv na uživatelský zážitek a spokojenost klientů. Jak to vlastně ovlivňuje stabilitu serveru? Zkoušel jsem různé monitorovací nástroje a nevím, jestli je lepší použít nějakou specializovanou aplikaci nebo se spolehnout na základní metriky, které nabízí operační systém. Kdyby mi někdo mohl poradit, proč je to tak klíčové a jaké konkrétní problémy mohu v budoucnu očekávat, kdybych to podcenil. Vždyť přece nechci přijít o důležité data nebo mít výpadky služeb. Jak často by se mělo sledovat vytížení CPU a existují nějaké doporučené hodnoty, kterých bych se měl při monitorování držet?