Jak optimalizovat výkon Apache na Linux serveru pro větší zátěž?
Zdravím všechny, mám dotaz ohledně optimalizace Apache na mém Linux serveru. Můj web začíná mít docela solidní návštěvnost a obávám se, že aktuální nastavení serveru nedokáže zvládnout větší zátěž. Snažím se zjistit, jaké kroky bych měl podniknout, abych zvýšil výkon Apache a zajistil plynulý chod mého webu i při vyšších počtech uživatelů najednou.
Jsem si vědom, že existuje několik způsobů, jak optimalizovat Apache, jako je například úprava konfiguračních souborů, ale nejsem si jistý, kde začít. Jaké konkrétní parametry bych měl v httpd.conf nebo v dalších konfiguračních souborech upravit? Měl bych zvážit použití modulů jako mod_deflate nebo mod_expires pro snížení velikosti přenášených dat a zrychlení načítání stránek? Nebo by pro mě mohlo být lepší přejít na nginx nebo něco jiného?
Jaké další tipy máte na zlepšení výkonu serveru? Uvažoval jsem i o tom, že bych mohl implementovat caching mechanismy – co třeba memcached nebo Redis? Měl by se také měnit počet workerů v Apache nebo nějaké limity týkající se paměti? A co třeba používání PHP-FPM pro správu PHP skriptů? Je to skutečně efektivní způsob, jak ulevit Apache?
Budu rád za jakékoli rady či doporučení ohledně nástrojů a technik, které by mohly pomoct optimalizovat výkon mojeho Linux serveru s Apache. Vím, že každý web je jiný a co funguje pro jednoho nemusí fungovat pro druhého, ale přesto bych chtěl slyšet vaše zkušenosti a tipy! Děkuji předem!