Serverovny.cz/Fórum/Jak nastavit multitenant na Apache serveru?

Jak nastavit multitenant na Apache serveru?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně nastavení multitenant architektury na Apache serveru. Vím, že multitenancy je způsob, jak hostovat více aplikací nebo stránek na jednom serveru a umožnit přístup různým uživatelům nebo klientům, ale nějak se mi to nedaří správně rozjet. Mám několik domén a chci, aby každá doména směřovala na jiný web podle toho, kdo se přihlásí. Jaké jsou nejlepší postupy pro nastavení virtuálních hostitelů v Apache? Potřebuju vědět, jestli je potřeba upravit nějaké konfigurační soubory a co všechno musím mít na paměti při nastavování SSL certifikátů pro každou doménu. A co třeba databázové připojení? Jak to nastavit, aby každá aplikace měla k dispozici jen svoje data? Narazil jsem i na nějaké komplikace s URL přesměrováním a chtěl bych se vyhnout problémům s bezpečností, takže jaké jsou doporučené metody pro správné oddělení jednotlivých tenantů? Bude potřeba nějaký speciální modul v Apache nebo stačí standardní konfigurace? Děkuji za jakoukoli radu, jsem si jistý, že tu bude spousta zkušenějších administrátorů, kteří mají s tímto tématem bohaté zkušenosti! Rád bych se naučil neco nového a vaše odborné rady by mi opravdu pomohly.

180 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2024
Elena Malíková

Nastavit multitenant na Apache není zas tak složitý, ale chce to pár věcí mít na paměti. První věc, co udělej, je nastavení virtuálních hostitelů. V souboru httpd.conf nebo v adresáři sites-available si vytvoř pro každou doménu novou konfiguraci. Budeš mít něco jako:

\<VirtualHost *:80\>
    ServerName domena1.cz
    DocumentRoot /cesta/k/aplikaci1
\</VirtualHost\>
\<VirtualHost *:80\>
    ServerName domena2.cz
    DocumentRoot /cesta/k/aplikaci2
\</VirtualHost\>

Pro SSL certifikáty to bude chtít rozšířit zhruba takhle:

\<VirtualHost *:443\>
    ServerName domena1.cz
    DocumentRoot /cesta/k/aplikaci1
    SSLEngine on
    SSLCertificateFile /cesta/k/certifikatu1.pem
    SSLCertificateKeyFile /cesta/k/klíči1.pem
\</VirtualHost\>

Každý tenant by měl mít vlastní databázi nebo alespoň oddělené tabulky, ať se ti data nemíchají. Na to se hodí ORM nebo jiný framework, co to umí dobře ošetřit.

Co se týče URL přesměrování, měl bys mít na paměti správné routování v aplikaci. Nezapomeň na bezpečnost - třeba zabezpečení proti CSRF a XSS, aby ti uživatelé nemohli manipulovat s daty jiných tenantů.

Moduly jako mod_rewrite můžou být užitečné, ale většinou stačí základní konfigurace. Jen se ujisti, že máš správně nastavené oprávnění k souborům a adresářům, aby nebylo možné přistupovat mimo určené cesty.

No a nakonec, vždycky testuj na lokální instanci před nasazením na produkci. Snad ti to trochu pomůže!

203 slov
2 minut čtení
2. 10. 2023
Bohuslav Kuchař

Nastavení multitenant architektury na Apache není zas tak složitý proces, ale chce to pár kroků. Prvně, pro každou doménu si musíš nastavit virtuální hostitele v souboru httpd.conf nebo v samostatném souboru v conf.d. Je dobrý mít pro každou doménu vlastní konfigurační blok, kde uvedeš ServerName a DocumentRoot. To ti umožní nasměrovat požadavky na správné adresáře.

Pro SSL certifikáty budeš potřebovat Let's Encrypt, což je zdarma, nebo můžeš použít placené certifikáty. Každá doména musí mít svůj vlastní certifikát, takže pozor na to. Na HTTPS přesměrování se hodí přidat do .htaccess pravidlo na přesměrování HTTP na HTTPS, aby ses vyhnul problémům s bezpečností.

Co se týče databázového připojení, doporučuje se mít pro každý tenant vlastní databázi nebo alespoň oddělené tabulky, abys měl všechno pěkně oddělené a bezpečné. Ověření uživatelů by mělo být také jasně definované, aby nemohli přistupovat k datům ostatních tenantů.

Moduly jako mod_rewrite nebo mod_ssl budou pravděpodobně potřeba v závislosti na tvých potřebách, ale většina základní funkce už je ve standardní instalaci. Hlavně nezapomeň na správné oprávnění k adresářům a souborům, aby byl server co nejvíc zabezpečený.

Takže shrnutí: nastav virtuální hostitele, zajisti SSL certifikáty pro každou doménu, oddělené databáze a dávej pozor na oprávnění. To by mělo pokrýt většinu toho, co potřebuješ.

200 slov
2 minut čtení
10. 11. 2024
Zdeněk Jelínek
Serverovny.cz/Články/Serverový software
Nastavení multitenant infrastruktury na Apache serveruJak efektivně nastavit multitenant prostředí na Apache serveru pro podporu více uživatelů.
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky