Jak zabezpečit MySQL databázi před útoky?
Když se zamýšlím nad tím, jak efektivně ochránit svou MySQL databázi před různými útoky, dostávám se do zmatku. Je toho tolik, co bych měl mít na paměti! Mám na mysli nejenom ochranu proti SQL injection, ale také zabezpečení uživatelských účtů a správu přístupových práv. Jak mám nastavit hesla pro databázové uživatele? Je lepší používat dlouhá a složitá hesla nebo nějaké specifické techniky? A co s pravidelnými aktualizacemi? Jak často bych měl aktualizovat verzí MySQL, abych byl v bezpečí? Je důležité nasazovat i nějaké firewall řešení? Zvažoval jsem také použití SSL pro šifrování přenosu dat mezi aplikací a databází, ale nejsem si jistý, zda je to nutné. Kromě toho bych se rád dozvěděl o možnostech zálohování. Jak často provádět zálohy a jak je uchovávat bezpečně? Je dobré mít zálohy na stejném serveru nebo raději na nějakém externím úložišti? Také jsem slyšel o monitorování aktivit v databázi – vyplatí se investovat do nějakého nástroje na sledování? Jak rozpoznat potenciální hrozby a útoky ve svých databázových logách? Opravdu mě zajímají vaše zkušenosti a tipy, jak udržet MySQL databázi bezpečnou a odolnou vůči útokům. Co byste doporučili jako zásadní kroky pro zabezpečení? Děkuji všem za pomoc!