Serverovny.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší nástroje pro práci s kontejnery v DevOps workflow?

Jaké jsou nejlepší nástroje pro práci s kontejnery v DevOps workflow?

Zajímalo by mě, jaké nástroje jsou podle vás nejlepší pro práci s kontejnery, zejména v kontextu DevOps workflow. Slyšel jsem o Dockeru a Kubernetes, ale chtěl bych vědět, jestli existují i jiné alternativy, které by mohly být užitečné, třeba pro orchestraci nebo správu. Jaké máte zkušenosti s těmito nástroji? A co třeba CI/CD nástroje, které se integrují s kontejnery? Mám na mysli Jenkins, GitLab CI nebo něco jiného? Jak zvládáte nasazení aplikací ve výrobě a jaké techniky používáte pro monitorování a škálování kontejnerů? Zajímá mě, jak si lidé organizují svůj workflow v DevOps, když pracují s kontejnery. Jaký je váš názor na bezpečnostní aspekty kontejnerizace? Jaké postupy zavádíte pro zajištění bezpečnosti vašich kontejnerů a orchestrací? Vím, že konfigurace a správa prostředí může být docela složitá, tak bych rád slyšel nějaké tipy a triky od těch, co to mají vyzkoušené. Díky všem za odpovědi!

143 slov
1.4 minut čtení
14. 11. 2020
Vlastimil Dvořáček

Když mluvíme o kontejnerizaci a DevOps, tak jasně vedou Docker a Kubernetes. Ale určitě stojí za zmínku i další nástroje jako OpenShift nebo Docker Swarm pro orchestraci. Pro CI/CD je fajn GitLab CI, Jenkins taky dost jede, ale já osobně mám radši CircleCI, protože to je docela intuitivní. Nasazení do produkce většinou děláme pomocí Helm chartů pro Kubernetes, což dost usnadňuje správu verzí a rollbacky. Co se týče monitorování, tak Prometheus a Grafana jsou super kombinace, dají se krásně napojit na kontejnery a sledovat výkon. Bezpečnost je taky důležitá, takže používáme skenovací nástroje jako Clair nebo Trivy pro zjištění zranitelností v obrazech kontejnerů. A ohledně organizace workflow - snažíme se mít vše aspoň trochu automatizovaný, aby nedocházelo k chybám při nasazování nebo aktualizacích. Důležitý je mít verze všeho v Gitu a trackovat změny, vždyť víme jak to může dopadnout bez toho. Takže jo, tohle jsou takový základní tipy, co mi fungujou v práci.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Lenka Bílková

Tak já ti řeknu, že Docker a Kubernetes jsou fakt klasika a hodně lidí na to přísahá. Ale nejsou jediný možnosti. Třeba OpenShift je super pro orchestraci, pokud chceš něco víc enterprise. Pak tu máme i Amazon ECS nebo Azure AKS, který se hodí, když jedete na cloudu. Co se týče CI/CD, tak Jenkins je stará škola, ale furt funguje skvěle, to samý GitLab CI. Pokud chceš mít všechno pohromadě, můžeš zkusit GitHub Actions, to je teď dost trendy. Nasazení aplikací? Já osobně používám Helm pro správu Kubernetes balíčků, což dost usnadňuje život. Monitoring? No, Prometheus a Grafana jsou takový must-have pro sledování výkonu kontejnerů a alerting. Bezpečnost je samozřejmě sakra důležitá - doporučuji používat skenování obrazů před nasazením, třeba s Trivy nebo Clair, a nezapomeň na RBAC v Kube pro kontrolu přístupu. Konfigurace může být bolest hlavy, tak si dej pozor na správné spravování tajností pomocí Vault nebo Secrets Management v Kube. Zkrátka, mít dobrou dokumentaci a automatizaci je klíčový.

161 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Karel Macháč
Serverovny.cz/Články/DevOps sdílení
Role kontejnerizace v moderním DevOps workflowProzkoumejte, jak kontejnerizace mění způsob, jakým vyvíjíme a nasazujeme aplikace v rámci moderního DevOps workflow.
1000 slov
10 minut čtení
30. 1. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky