Proč bych měl přejít na IPv6 na svém serveru?
V poslední době jsem se začal zamýšlet nad tím, proč je přechod na IPv6 tak důležitý pro můj server. Vím, že IPv4 adresy už jsou v podstatě vyprodané a že poskytovatelé internetových služeb stále více tlačí na přechod na novější protokol. Ale co to vlastně znamená pro mě jako administrátora? Jaké výhody mi přinese používání IPv6? Mám obavy z toho, že přechod na IPv6 může být složitý a budu muset změnit spoustu věcí ve své infrastruktuře. Bude to opravdu tak náročné? Co když narazím na problémy s kompatibilitou s existujícími aplikacemi nebo zařízeními? Zároveň slyším, že IPv6 nabízí neomezený počet IP adres, což by mohlo být skvělé pro rozvoj mých projektů a webových aplikací. Je pravda, že díky IPv6 budu mít lepší možnosti při škálování mých služeb? A co bezpečnostní aspekty – je IPv6 bezpečnější než IPv4? Jaké jsou další výhody jako například zjednodušení správy sítě nebo lepší QoS? A co třeba podpora ze strany poskytovatelů hostingu? Je mnoho serverů, které stále běží pouze na IPv4, bude pro mě lepší se k nim nepřipojovat a raději investovat do moderní infrastruktury? Jaké máte zkušenosti vy ostatní? Máte už někdo přechod na IPv6 za sebou a můžete mi říct, jak jste to zvládli?