Co použít na monitorování výkonu serveru, je to náročné?
Zajímalo by mě, co všechno je potřeba k tomu, abych mohl efektivně monitorovat výkon svého serveru. Mám pocit, že je to něco, co by se mělo dělat pravidelně, ale nevím, jak začít. Existuje nějaký software nebo nástroje, které byste doporučili pro sledování věcí jako CPU, paměť, diskové I/O a síťovou propustnost? Jaké jsou nejlepší praktiky pro monitorování zdraví serveru a jeho výkonu? Je to časově náročné? Můžu to zvládnout s minimálními znalostmi nebo bych měl mít nějaké pokročilé dovednosti? Také se ptám, jestli existují nějaké zdarma dostupné možnosti nebo jestli je lepší investovat do placených nástrojů. Jaký vliv má monitorování na výkon samotného serveru? Mám obavy, že pokud budu mít nějaké sledovací nástroje běžící na serveru, tak mi to může zpomalit jeho práci. Jak často bych měl kontrolovat statistiky a dá se to nějak automatizovat? Možná by mě zajímaly i příklady z praxe od těch, kteří už s monitorováním mají zkušenosti. Všechno kolem výkonu serverů je pro mě zatím takové šedé místo a rád bych se v tom zorientoval lépe. Děkuji za případné tipy a rady!