Serverovny.cz/Fórum/Co je lepší pro migrování na cloud, AWS nebo Azure?

Co je lepší pro migrování na cloud, AWS nebo Azure?

Uvažuju o přechodu na cloud a pořád mě trápí otázka, co je vlastně lepší volba pro migrování našich služeb, jestli Amazon Web Services, známé spíše jako AWS, nebo Microsoft Azure. Obě platformy mají své výhody a nevýhody, ale jak to vlastně vypadá z pohledu reálného nasazení? Vím, že AWS je oblíbený pro svou širokou škálu služeb a flexibilitu, ale slyšel jsem, že Azure má skvělou integraci s Windows a dalšími produkty od Microsoftu, což by pro nás mohlo být zajímavé. Jaké jsou tedy hlavní faktory, které bych měl zohlednit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Zajímalo by mě také, jak se to liší z pohledu nákladů. Je pravda, že AWS může být levnější pro menší projekty, ale jak je to s většími nasazeními nebo dlouhodobými závazky? A co podpora a dokumentace? Mám zkušenosti s oběma platformami, ale stále se mi nedaří udělat jasný závěr. Má někdo zkušenosti s migrací na cloud z hlediska těchto dvou poskytovatelů? Jaké aspekty jste zvažovali vy a co vám nakonec pomohlo se rozhodnout? Děkuju za každou radu!

172 slov
1.7 minut čtení
19. 11. 2024
Tomáš Vejvoda

Takže, já mám zkušenosti s oběma platformama a je to fakt těžký rozhodování. AWS má hodně možností a služeb, to je pravda, ale někdy se v tom fakt ztrácíš. Flexibilita je super, ale můžeš taky skončit s hromadou věcí, který nepotřebuješ. Co se týče Azure, pokud už používáte Windows a Office, tak to může být lepší volba. Integrace je tam prostě hladká. Ale zase, Azure může mít svý vlastní mouchy, jako třeba složitější billing nebo menší výběr služeb než AWS.

Ohledně nákladů – pro menší projekty to vypadá, že AWS může vycházet levněji, ale jakmile jsi ve větším měřítku, tak to může být jinak. Azure má taky výhody v dlouhodobých závazcích a sjednaných cenách. Takže pokud plánujete větší nasazení, mělo by to být součástí úvah.

Podpora a dokumentace – tady bych řekl, že AWS nabízí fakt hodně materiálů a komunitní podporu, ale Azure má taky svoje fajn tutoriály. Záleží na tom, co preferuješ. Zvaž si hlavně vaše stávající technologie a co vám dává víc smysl do budoucna.

166 slov
1.7 minut čtení
7. 12. 2024
Ivana Pražáková

Když to vezmu z pohledu reálného nasazení, tak mezi AWS a Azure fakt záleží na tom, co přesně potřebuješ. AWS má opravdu širokou paletu služeb a je hodně flexibilní. To je super pro firmy, co chtějí mít plnou kontrolu nad svými aplikacemi a infrastrukturou. Na druhou stranu, pokud už máš hodně věcí od Microsoftu (Windows servery, SQL, Office), tak Azure se s tím integruje fakt skvěle. Jednoduchá správa a tak.

Co se týče nákladů, obecně platí, že pro menší projekty může být AWS levnější, ale při větších nasazeních a dlouhodobých závazcích se to může otočit. Azure má třeba výhodné plány pro firmy, co už používají jejich služby. Takže když se podíváš na své konkrétní potřeby a plánované nasazení, můžeš ušetřit.

Podpora? Obě platformy mají slušnou dokumentaci, ale AWS je možná víc vychytaná. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že s migrací na cloud je dobrý mít jasný plán a vědět, co přesně chceš dosáhnout. Vždycky se vyplatí udělat si drobnou analýzu nákladů a benefitů obou možností. Třeba si nechat udělat proof of concept na obou platformách a pak se rozhodnout. Každopádně nezapomeň vzít v úvahu i budoucí rozvoj a škálovatelnost.

187 slov
1.9 minut čtení
22. 12. 2024
Bohuslav Čermák
Serverovny.cz/Články/Cloudové služby
Porovnání AWS a Azure: Kterou službu zvolit pro podnikové aplikace?Zajímáte se o to, jak vybrat mezi AWS a Azure pro vaše podnikové aplikace? Přečtěte si náš podrobný článek, který prozkoumává výhody a nevýhody obou c...
1000 slov
10 minut čtení
30. 9. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky