Serverovny.cz/Fórum/Proč zvolit GCP na strojové učení místo AWS?

Proč zvolit GCP na strojové učení místo AWS?

Když se bavíme o výběru mezi Google Cloud Platform a Amazon Web Services pro strojové učení, občas mám pocit, že je to jako vybírat mezi jablky a hruškami. Obojí má své výhody, ale co přesně by mělo ovlivnit moje rozhodnutí pro GCP? Vím, že AWS má hodně zkušeností s cloudovými službami a širokou nabídku nástrojů, ale slyšel jsem, že GCP nabízí opravdu skvělé možnosti pro strojové učení. Jaké jsou konkrétní důvody, proč bych měl jít právě do GCP, pokud chci vytvářet modely strojového učení? Je pravda, že mají nějaké pokročilé nástroje jako TensorFlow a AutoML, které mě mohou posunout dál? Jak je to s podporou GPU a TPU na GCP ve srovnání s AWS? A co analytické nástroje jako BigQuery – dává to smysl pro práci s velkými daty v rámci strojového učení? Zajímá mě také cena. Je GCP cenově dostupnější pro malé projekty nebo start-upy? Trochu se bojím zdlouhavého procesu migrace a integrace, jak je na tom GCP v tomto ohledu? Opravdu si chci být jistý, že mé investice do strojového učení budou mít smysl a přinesou výsledky. Takže zkrátka – co byste doporučili jako hlavní důvody pro volbu GCP na úkor AWS ve světě strojového učení?

198 slov
2 minut čtení
21. 9. 2024
David Hradil

GCP je fakt super volba pro strojové učení. Mají skvělou integraci s TensorFlow, což je jeden z nejpoužívanějších frameworků pro ML. Taky AutoML ti umožní stavět modely bez hlubokého programování, což může být hodně užitečný pro začátečníky. Pokud jde o hardware, GCP má TPU, což jsou speciální čipy optimalizované na ML, a to ti může dost urychlit trénink modelů ve srovnání s běžnými GPU.

Co se týče BigQuery, tak to je další pecka – můžeš tam analyzovat obrovský dataset a pak ho rovnou napojit na svoje ML modely. A ceny? No, jsou docela konkurenceschopný a pro malé projekty to může vyjít líp než AWS. Co se migrace týče, GCP má celkem přívětivý rozhraní a dokumentaci, takže bys neměl mít velký problém s integrací.

Celkově bych řekl, že GCP ti dává spoustu nástrojů a možností, které ti můžou hodně usnadnit práci ve strojovém učení.

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Kyselová

Pokud uvažuješ o GCP pro strojové učení, rozhodně to má své výhody. Google má skvělý background v oblasti AI a ML, což se odráží v jejich produktech jako TensorFlow. To je fakt super framework a funguje to skvěle s jejich cloudem. GCP taky nabízí AutoML, což je parádní pro lidi, co nemají moc zkušeností s kódováním, ale chtějí trénovat modely.

Co se týče podpory GPU a TPU, tak GCP má fakt silnou nabídku. TPU (Tensor Processing Units) jsou speciálně navržený pro úlohy strojového učení a můžou ti dost usnadnit život při trénování modelů. V porovnání s AWS to může být často rychlejší a efektivnější.

BigQuery je další věc, která se hodí. Můžeš tam zpracovávat velký objemy dat bez toho, abys musel složitě nastavovat vlastní řešení. To ti ušetří čas a práci.

Co se týče ceny, tak GCP často bývá cenově výhodnější pro malé projekty nebo start-upy - mají třeba nějaké bezplatné úrovně a kredity pro nové uživatele. Jasně, migrace může být trochu oříšek, ale většinou to není zas tak složité.

Takže pokud hledáš platformu s dobrými nástroji pro ML a rozumnou cenou, GCP by mohla být dobrá volba.

187 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Anna Krausová
Serverovny.cz/Články/Cloudové služby
GCP vs. AWS: Jaký je nejlepší výběr pro strojové učení?Porovnání Google Cloud Platform a Amazon Web Services na téma strojového učení. Která platforma nabízí lepší nástroje a funkce pro vaše potřeby?
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky