Co je vlastně Edge Computing a kdy bych ho měl použít místo cloudu?
Zajímalo by mě, co přesně znamená pojem Edge Computing, protože jsem se s tím setkal v několika článcích a příspěvcích, ale nikdy jsem to úplně nepochopil. Slyšel jsem, že jde o nějaké zpracování dat blíž k místu, kde jsou ta data generována, což má asi své výhody. Jak to vlastně funguje v praxi? Je to jako cloud, ale jinak? A v jakých situacích bych měl zvolit Edge Computing místo tradičního cloudu? Mám pocit, že používání cloudu je super pro většinu věcí, ale slyšel jsem, že když máte spoustu IoT zařízení nebo potřebujete rychlou odezvu, tak by mohl být Edge Computing lepší volba. Zajímalo by mě, jestli to platí i pro malé firmy nebo pro domácí uživatele. Jaké jsou vlastně hlavní výhody Edge Computingu? Odpovídá to nějakým specifickým potřebám nebo se hodí pro všechny případy? A co bezpečnost? Je Edge Computing bezpečnější než cloudové řešení? Také bych chtěl vědět, jestli je snadné přejít na Edge Computing, pokud už mám nastavený cloud. Přijde mi to jako další vrstva technologií a bojím se, že bych mohl něco pokazit. Takže jak se to všechno dává dohromady a kdy opravdu mám rozhodnout pro Edge Computing místo cloudu?