Serverovny.cz/Fórum/Jak nejlíp nastavit RAID 0, aby bylo rychlejší?

Jak nejlíp nastavit RAID 0, aby bylo rychlejší?

Zajímalo by mě, jakým způsobem je možné maximálně optimalizovat RAID 0 pro zvýšení rychlosti. Mám v plánu použít dva SSD disky a chtěl bych vědět, jestli existují nějaké specifické nastavení nebo tipy, které bych měl vzít v úvahu. Například, je důležité mít disky stejné značky a modelu nebo stačí jen podobné parametry? A co třeba firmware? Mělo by se na něj zaměřit, abych dosáhl co nejlepšího výkonu? Jaký vliv má velikost block size při konfiguraci RAID 0? Myslím si, že by to mohlo mít dost velký dopad na rychlost čtení a zápisu dat. Dále mě také zajímá, jestli je dobré mít na stejném řadiči další disky nebo zařízení, které by mohly sdílet šířku pásma a tím pádem zpomalit výkon RAIDu. Existují nějaké speciální nástroje nebo software, které doporučujete pro monitorování výkonu RAID 0 během testování? Rád bych věděl, jakým způsobem správně identifikovat případné úzké hrdlo ve výkonu. A nakonec – je pravda, že RAID 0 nemá žádnou toleranci k chybám a v případě selhání jednoho disku přijdeme o všechna data? Jak se tedy mohu chránit před ztrátou dat při použití tohoto typu konfigurace? Mám zálohovat data jinak, nebo existují nějaké další metody pro ochranu dat v RAID 0? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly. Díky moc!

208 slov
2.1 minut čtení
21. 2. 2023
Nikola Škodová

Takže, RAID 0 s SSD je fajn volba pro rychlost. Doporučuji použít disky stejné značky a modelu, aby sis zajistil maximální kompatibilitu a výkon. Co se týče firmwaru, určitě se podívej, jestli nemáš na discích nejnovější verzi, to může pomoct. Block size je důležitý – větší block size může zrychlit čtení/výpis větších souborů, ale menší může být lepší pro malé soubory. Zkus experimentovat s různými velikostmi přímo při nastavení RAIDu.

Pokud máš další disky na stejném řadiči, může to zpomalit výkon RAIDu, takže ideálně je mít RAID 0 na dedikovaném řadiči. Pro monitorování výkonu doporučuji něco jako CrystalDiskMark nebo AS SSD Benchmark, abys viděl, jak si disk vede v reálných podmínkách.

A jo, RAID 0 nemá toleranci k chybám. Když jeden disk klekne, ztrácíš všechno. Takže zálohování je must! Můžeš zkusit nějaké cloudové služby nebo externí disky pro zálohy. Jak říkám, RAID 0 je super na rychlost, ale data musíš mít někde jinde.

153 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Michaela Pospíšilová

Nastavit RAID 0 tak, aby byl co nejrychlejší, chce pár věcí zvážit. Snaž se mít disky stejného typu a značky, to pomůže s výkonem, i když technicky by měly fungovat i disky s podobnými parametry. Firmware je důležitý, takže aktualizuj na nejnovější verzi, pokud to jde. Co se týká velikosti block size, tady platí, že menší bloky jsou lepší pro malé soubory a větší pro velké. Zkus experimentovat, ale běžně se doporučuje mezi 64kB a 128kB.

Dál, je fakt dobrý mít RAID disky na samostatném řadiči, aby se ti šířka pásma nesdílela s jinými zařízeními. K monitorování výkonu můžeš zkusit třeba CrystalDiskMark nebo AS SSD Benchmark, hodně ti napoví o případných úzkých hrdlech. A jo, RAID 0 nemá žádnou toleranci k chybám – pokud jeden disk odejde, data jsou v háji. Takže zálohování je nutnost! Vždycky měj někde jinde kopie důležitých dat, ať pak nelitujes. To je asi tak všechno, co se mi vyplavilo na mysl.

155 slov
1.6 minut čtení
2. 10. 2024
Simona Karásková
Serverovny.cz/Články/Servery a hardware
Nejčastější problémy s RAID konfigurací a jejich řešeníAnalýza běžných problémů s RAID a tipy na efektivní řešení pro serverovny.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky