Jak nejlíp nastavit RAID 0, aby bylo rychlejší?
Zajímalo by mě, jakým způsobem je možné maximálně optimalizovat RAID 0 pro zvýšení rychlosti. Mám v plánu použít dva SSD disky a chtěl bych vědět, jestli existují nějaké specifické nastavení nebo tipy, které bych měl vzít v úvahu. Například, je důležité mít disky stejné značky a modelu nebo stačí jen podobné parametry? A co třeba firmware? Mělo by se na něj zaměřit, abych dosáhl co nejlepšího výkonu? Jaký vliv má velikost block size při konfiguraci RAID 0? Myslím si, že by to mohlo mít dost velký dopad na rychlost čtení a zápisu dat. Dále mě také zajímá, jestli je dobré mít na stejném řadiči další disky nebo zařízení, které by mohly sdílet šířku pásma a tím pádem zpomalit výkon RAIDu. Existují nějaké speciální nástroje nebo software, které doporučujete pro monitorování výkonu RAID 0 během testování? Rád bych věděl, jakým způsobem správně identifikovat případné úzké hrdlo ve výkonu. A nakonec – je pravda, že RAID 0 nemá žádnou toleranci k chybám a v případě selhání jednoho disku přijdeme o všechna data? Jak se tedy mohu chránit před ztrátou dat při použití tohoto typu konfigurace? Mám zálohovat data jinak, nebo existují nějaké další metody pro ochranu dat v RAID 0? Odpovědi na tyto otázky by mi hodně pomohly. Díky moc!