Kdy bych měl zvážit upgrade RAM na serveru?
Mám dotaz ohledně výkonu mého serveru. Mám pocit, že poslední dobou začíná zpomalovat, a to jak při zpracování požadavků, tak při načítání stránek. Přemýšlím, jestli by to mohlo souviset s RAM. Jaké signály bych měl sledovat, abych zjistil, že je čas na upgrade paměti? Zaznamenal jsem občasné zasekávání a také se mi stává, že se servery vypínají nebo restartují bez zjevného důvodu. Mohlo by to být způsobeno nedostatkem paměti? Slyšel jsem, že pokud se využití RAM blíží k maximu, je dobré uvažovat o rozšíření, ale jak poznám, co je vlastně to maximální využití pro můj konkrétní server? Jaké konkrétní aplikace nebo služby by mohly být nejvíce náročné na paměť? A co když mám vícero virtuálních strojů – můžu mít problém s výkonem i tam, když RAM nestačí? Existují nějaké doporučené hodnoty pro určité typy serverů nebo aplikací? Kdy je dobré provádět monitorování RAM a jak často by se to mělo dělat? Pokud se rozhodnu pro upgrade, co bych měl vzít v úvahu při výběru nové paměti? Měl bych se zaměřit na rychlost nebo kapacitu? A co cena – vyplatí se investice do kvalitnějších modulů nebo radši vzít víc levnějších? Děkuji za vaše názory a rady!