Serverovny.cz/Fórum/Jak ochránit baremetal server před útoky?

Jak ochránit baremetal server před útoky?

Mám baremetal server a poslední dobou se dost obávám o jeho bezpečnost. Slyšel jsem, že útoky na servery jsou čím dál tím častější a je potřeba se na to pořádně připravit. Používám ho hlavně pro webhosting, takže je pro mě důležité, aby byl co nejvíce chráněný. Jaké kroky bych měl podniknout, abych snížil riziko útoků, jako jsou DDoS, malware nebo neautorizovaný přístup? Měly by být nastaveny nějaké speciální firewall pravidla, nebo je důležité mít nějaký systém pro detekci a prevenci? Taktéž by mě zajímalo, jaký role hraje pravidelná aktualizace software a jestli je třeba mít nějaké zálohy dat na externím úložišti. Co si myslíte o použití VPN pro ochranu serveru? A co takové šifrování dat, má to smysl na baremetal serveru? Jaké máte zkušenosti s udržováním bezpečnosti serveru a co byste doporučili začátečníkovi? Díky za každou radu!

137 slov
1.4 minut čtení
18. 7. 2024
Jaroslava Fojtíková

Ochrana baremetal serveru je fakt důležitá, zvlášť na webhosting. Základem je mít dobrý firewall, nastav si pravidla, aby to nebylo moc otevřené. Kromě toho se vyplatí použít nějaký IDS/IPS systém – to ti pomůže detekovat a zamezit útokům. Nezapomeň na pravidelné aktualizace softwaru, to je klíčový krok, jak se vyhnout známým zranitelnostem. Ať už jde o OS nebo aplikace, všechno by mělo být aktuální.

Zálohy jsou taky nutné, ideálně je ukládat na externí úložiště, abys měl data v bezpečí. VPN může být užitečná pro šifrování připojení a celkově zvyšuje bezpečnost – hlavně pokud se k serveru připojuješ z veřejných sítí.

Šifrování dat na serveru má smysl, pokud tam máš citlivé informace. A poslední tip, monitoruj server a logy – čím dřív zjistíš nějaké podezřelé aktivity, tím líp. Hlavně buď proaktivní a nenechávej nic náhodě.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Vojtěch Marek

Bezpečnost baremetal serveru je fakt důležitá, pokud ho používáš na webhosting. První věc, co bys měl udělat, je pořádně nastavit firewall a blokovat všechny porty, které nepotřebuješ. Nezapomeň na pravidelnou aktualizaci systému a aplikací – to tě ochrání před známýma zranitelnostma. Zálohy dat jsou taky klíčový, ukládej je na externí úložiště, abys o nic nepřišel v případě útoku nebo selhání hardwaru.

DDoS útoky jsou ošemetný, tak zvaž využití nějakých služeb pro ochranu proti nim. VPN můžeš použít na šifrování komunikace, což se hodí, ale na serveru to není vždy nutný. Šifrování dat má smysl, hlavně když uchováváš citlivý info.

A neměj pocit, že to zvládneš sám – monitoruj server a zajisti si nějaký systém pro detekci vniknutí. Nepodceňuj tyhle kroky; bezpečnost je lepší než litovat.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřich Procházka
Serverovny.cz/Články/Baremetal servery
Bezpečnostní aspekty baremetal serverů: Jak zabezpečit vaši infrastrukturuV tomto článku prozkoumáme klíčové bezpečnostní aspekty baremetal serverů a poskytneme užitečné rady na ochranu vaší datové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
21. 7. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky