Co všechno potřebuju vědět před migrací na baremetal server?
Zvažuju, že bych přešel na baremetal server, ale nejsem si úplně jistý, co všechno to obnáší. Mám pár otázek, které bych rád probral. V první řadě, jaké jsou hlavní výhody baremetal serveru oproti virtuálním strojům? Myslím, že bych chtěl mít plnou kontrolu nad hardwarem, ale jaké technické znalosti k tomu potřebuji? Mám nějaké zkušenosti s administrací serverů, ale nikdy jsem se nesetkal s fyzickým hardwarem na takové úrovni. Je potřeba mít nějaké specifické dovednosti v oblasti správy serverových systémů nebo je to zvládnutelné i pro někoho, kdo má spíše základní znalosti? Dále by mě zajímalo, jak se správně připravit na migraci dat. Jaké kroky bych měl podniknout před vlastním přesunem dat? Existují nějaké nástroje nebo software, které by mi usnadnily migraci? A co bezpečnost? Jak zajistit, aby všechna má data byla chráněna během přenosu a po spuštění nového serveru? Mám také obavy z downtime – jak se na něj připravit a minimalizovat ho? A co licence a software? Je nutné mít na baremetal serveru vše přenastavené znovu, nebo existuje nějaký způsob, jak to udělat bez velkých komplikací? A nakonec, je lepší jít do colocation služby nebo se pokusit provozovat server na vlastní pěst doma? Jaké jsou náklady spojené s baremetal servery a vyplatí se to vůbec v porovnání s cloudovými řešeními? Těch otázek je opravdu hodně a já bych ocenil jakoukoliv radu od těch z vás, kteří už máte s baremetal servery zkušenosti.