Serverovny.cz/Fórum/Co je to UDP a jak se liší od TCP?

Co je to UDP a jak se liší od TCP?

Nedávno jsem se začal zajímat o síťovou komunikaci a narazil jsem na zkratky jako UDP a TCP. Nikdy jsem úplně nepochopil, co přesně tyto protokoly dělají a jaký je mezi nimi rozdíl. Je mi jasné, že oba se používají pro přenos dat přes internet, ale co víc? Vím, že TCP je nějaký spolehlivější protokol, ale co to vlastně znamená? A jak se tedy UDP liší? Slyšel jsem, že UDP je rychlejší a možná i efektivnější v určitých situacích, ale co to obnáší v praxi? Kde se vlastně používá UDP a kde byste raději zvolili TCP? Můžete mi prosím vysvětlit tyto dva protokoly tak, abych mohl pochopit, kdy použít který z nich? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Byl bych rád za příklady z reálného světa, abych si lépe představil, jak to všechno funguje.

133 slov
1.3 minut čtení
13. 3. 2024
Štěpán Marek

UDP (User Datagram Protocol) a TCP (Transmission Control Protocol) jsou protokoly, které se používají pro přenos dat přes internet, ale mají dost odlišné vlastnosti. Základní rozdíl je v tom, že TCP je spolehlivý protokol, což znamená, že se stará o to, aby všechna data byla doručena, a pokud něco chybí, pokusí se to znovu poslat. To zahrnuje i kontrolu chyb a sekvenční doručování dat. Na druhou stranu UDP je bezspolehlivý. To znamená, že posílá data bez zaručení doručení – prostě je pošle a jde dál. Pokud se něco ztratí nebo přijde mimo pořadí, UDP se tím nezatěžuje.

Rychlost je další klíčový faktor. Protože UDP nemá ty dodatečné mechanizmy pro ověřování a opravy chyb jako TCP, je rychlejší. To je důvod, proč se často používá pro aplikace, kde je rychlost důležitější než dokonalá spolehlivost – třeba streamování videa nebo online hry. U těchto aplikací je lepší mít trochu rozmazané video než lagovat kvůli zpoždění.

Naopak TCP bys volil tam, kde je důležité mít všechna data správně a ve správném pořadí – jako při stahování souborů, webovém surfování nebo jiných aplikacích, kde potřebuješ jistotu, že všechno dorazí tak jak má.

Takže v kostce: TCP = spolehlivost a kontrola dat, UDP = rychlost a jednoduchost. Je dobré si to zapamatovat podle toho, co konkrétně potřebuješ udělat.

210 slov
2.1 minut čtení
9. 1. 2024
Richard Rozsypal

UDP (User Datagram Protocol) a TCP (Transmission Control Protocol) jsou dva hlavní protokoly používané pro přenos dat v síti. Hlavní rozdíl mezi nimi je, že TCP je spolehlivý protokol, což znamená, že zajišťuje, že data dorazí v pořádku a ve správném pořadí. Pokud se nějaký paket ztratí, TCP se postará o jeho opětovné odeslání. To ale zabere víc času a je to pomalejší.

Na druhou stranu, UDP je bezspolehlivý protokol, což znamená, že neposkytuje žádné záruky na doručení dat. Nezajímá ho, jestli pakety přijdou nebo ne, takže je rychlejší, protože neprovádí žádné kontroly. To je výhodné v situacích jako jsou online hry nebo streamování videa, kde je lepší mít rychlý přenos i za cenu občasné ztráty dat než čekat na doručení každého paketu.

Kdy použít který? Pokud se ti hodně záleží na přesnosti a spolehlivosti přenosu (např. webové stránky, e-maily), tak určitě TCP. Když jde o rychlost a můžeš akceptovat ztrátu některých dat (např. video konference, online hraní), tak jdi radši s UDP. Oba mají svoje místo v síťové komunikaci, záleží na tom, co potřebuješ.

173 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2023
Martina Jirková
Serverovny.cz/Články/Síťové protokoly
Porozumění protokolu UDP a jeho výhodám v reálném časeProzkoumejte, jak protokol UDP přináší výhody pro aplikace vyžadující nízkou latenci, jako jsou streamování videa a online hry. Zjistěte, kdy je vhodn...
1000 slov
10 minut čtení
21. 4. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky