Serverovny.cz/Fórum/Co to je MQTT a jak mi to pomůže s IoT?

Co to je MQTT a jak mi to pomůže s IoT?

Když se bavíme o internetu věcí, často se setkáváme s různými protokoly a technologiemi, které nám pomáhají zajistit komunikaci mezi zařízeními. Jedním z termínů, který se často objevuje, je MQTT. Ale co vlastně MQTT znamená a jak může být užitečné pro moje IoT projekty? Zajímá mě, jak funguje tento protokol, jestli je snadno použitelný a zda by mohl zjednodušit proces připojení a komunikace mezi mými chytrými zařízeními. Mám několik senzorů a aktuálně bojuji s tím, jak efektivně shromažďovat a přenášet data do mé centrální aplikace. Zajímalo by mě, jestli by MQTT mohlo být řešením. Jaké jsou jeho výhody oproti jiným komunikačním metodám? Je to nějak složité na nastavení? A co bezpečnost – jak chrání moje data při přenosu? Myslím, že bych rád slyšel názory zkušenějších uživatelů o tom, jak s tímto protokolem pracují a co by mi doporučili. Díky za pomoc!

141 slov
1.4 minut čtení
26. 4. 2024
Božena Kašparová

MQTT je vlastně protokol pro messaging, co se hodí hlavně na IoT. Funguje na principu publish/subscribe, což znamená, že zařízení posílají data (publish) na broker a ostatní zařízení si je můžou odebírat (subscribe). To šetří šířku pásma a energii, což je super pro bateriově napájené zařízení.

Je to fakt jednoduchý na nastavení, spousta knihoven je dostupných pro různé platformy jako Arduino nebo Raspberry Pi. Když máš senzory, můžeš je snadno připojit k MQTT brokeru a sbírat data do centrální aplikace. Ušetříš tím spoustu práce s různýma protokoly.

Co se týče bezpečnosti, MQTT má podporu pro SSL/TLS, což znamená, že můžeš šifrovat data během přenosu. Ale musíš si dávat pozor na nastavení brokeru a autentizaci, aby sis zajistil potřebnou úroveň zabezpečení.

Celkově bych řekl, že pokud chceš efektivně shromažďovat data a máš víc zařízení, MQTT by mohlo být dost užitečné. Zkus to a uvidíš sám.

141 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Rudolf Sedláček

Takže MQTT je zkratka pro Message Queuing Telemetry Transport. Je to lehký protokol, co se hodně používá v IoT, hlavně pro zařízení s nízkou šířkou pásma nebo omezenými zdroji. Funguje to na principu publish/subscribe – ty máš centrální server (broker) a zařízení se připojujou jako klienti. Když jedno zařízení něco pošle (publish), ostatní, co jsou na stejné téma (subscribe), to dostanou. Je to super pro sběr dat ze senzorů, protože to minimalizuje přenos a šetří energii.

Nastavení není zas tak složité, najdeš spoustu knihoven pro různý jazyky, takže se dá začít rychle. Co se týče bezpečnosti, MQTT může používat SSL/TLS šifrování pro zabezpečení dat při přenosu, takže se nemusíš bát, že by ti někdo "poslouchal". Další výhoda je, že MQTT může fungovat i offline – pokud se zařízení ztratí spojení, data se uloží a jakmile je spojení zpátky, všechno se pošle.

Celkově bych řekl, že pokud máš víc zařízení a chceš to mít efektivnější, MQTT by ti mohlo hodně pomoct.

160 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Bezděková
Serverovny.cz/Články/Síťové protokoly
Vysvětlíme: Co je protokol MQTT a jak ho využít v IoT aplikacíchZajímavý pohled na protokol MQTT, jeho architekturu a využití v Internetu věcí. Naučte se, jak správně nasadit MQTT pro bezpečné IoT aplikace.
1000 slov
10 minut čtení
19. 8. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky