Serverovny.cz/Fórum/Jaké zabezpečení potřebuji pro FTP, abych chránil svá data?

Jaké zabezpečení potřebuji pro FTP, abych chránil svá data?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně zabezpečení FTP. Pracuji s několika servery a přenáším na ně data přes FTP, ale čím dál víc mě děsí myšlenka, že by se k nim mohl někdo dostat. Vím, že FTP samo o sobě není nejbezpečnější protokol, a slyšel jsem něco o FTPS a SFTP. Může mi někdo prosím vysvětlit, co vlastně znamenají tyto zkratky a jak bych je mohl implementovat? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi FTPS a SFTP? Myslím si, že bych měl také zvážit nějaké další možnosti zabezpečení, jako například použití firewallu nebo VPN, ale nejsem si jistý, co vše to obnáší. Jaké další kroky byste doporučili k zabezpečení přenosu dat přes FTP, abych mohl mít klid v duši? Taktéž by mě zajímal i aspekt správy uživatelských účtů – jak bych měl řídit oprávnění a přístupy? Je dobrý nápad používat silná hesla a jak často bych je měl měnit? Věřím, že spousta lidí tady má zkušenosti s těmito tématy, tak budu rád za jakékoli rady a tipy. Díky moc!

166 slov
1.7 minut čtení
10. 9. 2024
Jitka Pernicová

Takže, FTP je fakt starý a nezabezpečený protokol, takže dávat na něj citlivá data je risk. FTPS a SFTP jsou dva způsoby, jak to trochu vylepšit. FTPS je jako FTP, ale přidává SSL/TLS pro šifrování, takže je to bezpečnější, ale pořád to může mít nějaké problémy s firewally. SFTP, což je vlastně SSH File Transfer Protocol, šifruje vše a je obecně považováno za lepší volbu než FTPS.

Pokud jde o další zabezpečení, určitě uvažuj o firewallu, aby ses ujistil, že jen povolené IP adresy mají přístup k serveru. VPN je super nápad – vytvoříš si šifrovaný tunel, což zvyšuje bezpečnost.

Správa uživatelských účtů je taky důležitá. Měl bys mít silná hesla a měnit je pravidelně – třeba každé 3 měsíce. Oprávnění bys měl nastavovat pečlivě – dej lidem jen to minimum, co potřebují. Takže celkově platí: šifrování (FTPS/SFTP), firewall, VPN a silná hesla. To všechno ti pomůže mít klidnější spánek.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Vacek

Takže, jestli chceš zabezpečit FTP, určitě bys měl přejít na FTPS nebo SFTP. FTPS je vlastně FTP přes SSL/TLS, takže data jsou šifrovaná při přenosu. SFTP je zase úplně jiný protokol, který běží přes SSH a taky šifruje všechno. Osobně bych doporučil SFTP, protože je to bezpečnější volba a lépe se s tím pracuje.

Dál, co se týče firewallu, tak to je dobrý nápad. Měl bys nastavit pravidla, aby povolily jen určité IP adresy nebo porty. VPN je taky fajn, protože ti to přidá další úroveň zabezpečení při vzdáleném přístupu.

Co se uživatelských účtů týče – používej silná hesla a měň je pravidelně. Je dobrý mít role a oprávnění dobře nastavené, aby se uživatelé dostali jen k tomu, co potřebují. Takže zkrátka – FTPS/SFTP, firewall, VPN a silná hesla a měl bys být v pohodě.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřich Adamec
Serverovny.cz/Články/Síťové protokoly
Nastavení a zabezpečení protokolu FTP ve vaší serverové infrastruktuřePodrobný průvodce pro nastavení a zabezpečení FTP, včetně tipů na zvýšení bezpečnosti a prevenci chyb. Ideální pro servery a hosting.
1000 slov
10 minut čtení
6. 1. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky