Jaký je rozdíl mezi Windows a Linux servery?
Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní rozdíly mezi Windows a Linux servery. Obě platformy se používají na serverech, ale slyšel jsem, že každá má své specifické vlastnosti a výhody. Například, jak to je s jejich stabilitou a bezpečností? Vím, že Linux je často považován za stabilnější a bezpečnější volbu pro servery, ale jaké konkrétní vlastnosti to podporují? Co se týče správy serverů, je pravda, že Linux vyžaduje více technických znalostí než Windows? A co licence – jak to funguje u obou systémů? Mám také pocit, že software dostupný pro Windows a Linux se značně liší, ale jak moc je to důležité pro rozhodování při výběru serveru? Jaké aplikace nebo služby jsou lépe optimalizované pro jeden z těchto systémů? A co komunitní podpora a dokumentace? Zatímco Linux má velkou komunitu uživatelů, jak si stojí Windows v tomto ohledu? Bude mít vliv na moje rozhodnutí také cena za provoz těchto serverů? Bylo by skvělé dostat názory od lidí, kteří mají zkušenosti s oběma platformami a mohou poskytnout nějaké konkrétní příklady nebo doporučení. Děkuju předem za všechny odpovědi!