Jak porovnat bezpečnost Ubuntu a CentOS jako serverové systémy?
Zajímalo by mě, jak si vlastně stojí Ubuntu a CentOS co se týče bezpečnosti na serverech. Chystám se nasadit jeden z těchto dvou operačních systémů pro firemní server a chtěl bych mít jistotu, že vyberu ten správný. Můžete mi říct, co jsou hlavní rozdíly mezi těmito dvěma distribucemi v oblasti zabezpečení? Myslím tím nejenom základní věci jako aktualizace a patchování, ale také jaké mají nástroje pro správu bezpečnosti, firewall a podobně. Slyšel jsem, že CentOS je dost oblíbený pro enterprise řešení, protože je postavený na Red Hat a má dobrou pověst z hlediska stability a bezpečnosti, ale co Ubuntu? Je pravda, že je více zaměřený na uživatelskou přívětivost, ale jak to ovlivňuje jeho bezpečnostní vlastnosti? A jaké jsou třeba rozdíly v komunitním i komerčním podpoře v případě problémů nebo incidentů? Pokud máte zkušenosti s těmito systémy, budu rád za jakékoliv tipy nebo doporučení. Je dobré mít na paměti i otázky jako zabezpečení webových aplikací běžících na těchto serverech? Jak bych měl přistupovat k nastavení serveru z pohledu bezpečnosti? Jaké nástroje bych měl zvážit pro monitoring a ochranu? Díky!